Hlavní navigace

V mobilu Q10 neběží řada aplikací pro BlackBerry 10

Sdílet

 Autor: © Elizabeth Heichler - IDGNS
Obavy z toho, že velcí vydavatelé aplikací budou váhat s podporou nového operačního systému od společnosti BlackBerry se nepotvrdily. Aplikace či upravené verze aplikací pro Android pro BlackBerry 10 vychází. Bohužel však mnoho z nich není kompatibilní se zařízením BlackBerry Q10.

Společnost tento problém ještě zhoršuje tím, že aplikace propaguje na Twitteru i dalších sociálních sítích, aniž by uvedla, že „dostupné pro BlackBerry 10“ neznamená to samé co „dostupné pro BlackBerry Z10 a Q10“.

Společnost BlackBerry na svém účtu na Twitteru například napsala: „Digitální knihomolové, spojte se: @AmazonKindle app je dostupná pro #BlackBerry 10.“ Aplikace však funguje pouze v telefonu Z10, nikoli v jeho sourozenci s klávesnicí.

Většina aplikací by však měla být dostupná pro Q10 v dohledné době, ale u řady z nich – například u Google Talk, nebo hudebního klienta GoMusic od Googlu, neuvedla společnost ani přibližné datum, kdy by mohly být pro Q10 upraveny.

Jerome Carty, vývojář oblíbeného klienta pro Twitter B,laq ze společnosti Kasai Lab řekl, že úprava aplikace, která zajistí kompatibilitu se zařízeními Z10 i Q10, nebyla příliš složitá, ale také dodal, že například pro vývojáře her mohou být tyto změny náročnější.

„Momentálně je největším rozdílem [mezi Z10 a Q10] velikost displeje (768x1280 vs. 720x720) a fyzická klávesnice, kterou má Q10,“ poznamenal Carty. „Pokud se nejedná o hru, neměla by příprava aplikace pro obě zařízení zabrat příliš času. Nejsou vyžadovány žádné rozdílné nástroje. Když si vystačíte s menším prostorem, není to tak zlé. To je zatím můj jediný problém.“

Společnost BlackBerry v minulosti prohlásila, že vydá tři stupně zařízení s BlackBerry 10. Každý z nich bude mít jedno plně dotykové zařízení a jedno s fyzickou klávesnicí QWERTY. Z10 a Q10 představují ten nejlepší stupeň, ale BlackBerry zatím neoznámila žádné smartphony ve střední nebo nižší třídě. Nová zařízení by však měla mít stejné rozlišení jako Z10 a Q10, a tak další úpravy aplikací již nebudou potřeba.

Jen čas ukáže, zda se toto zdržení stane významným problémem, ale lidé co o koupi Q10 uvažují díky jeho fyzické klávesnici, by s nákupem měli raději počkat.

Byl pro vás článek přínosný?