Hlavní navigace

Videokonferenční aplikace zaznamenávají rekordní růst

7. 4. 2020

Sdílet

 Autor: © strels - Fotolia.com
S přetrvávajícími restrikcemi souvisejícími s pandemií koronaviru stále více lidí pracuje na dálku. Aplikace určené pro produktivitu v práci zaznamenaly historický počet stažení.

Popularita profesionálních komunikačních aplikací v březnu strmě vzrostla. Vyplývá to z dat společnosti App Annie zaměřené na tržní analýzy aplikací. Poté, co většina světových vlád přistoupila k restriktivním opatřením souvisejícím s koronavirovou pandemií, řada firem jim musela přizpůsobit své pracovní procesy. Víc zaměstnanců než kdykoliv v minulosti tak v těchto dnech pracuje z domova.

V návaznosti na tuto změnu logicky vzrostla poptávka po videokonferenčních nástrojích. Týden mezi 14. a 21. březnem tak zaznamenal historicky vůbec nejvyšší počet stažení aplikací určených pro produktivitu v práci – 62 milionů. Procentuálně se jednalo o 45% nárůst oproti předchozímu týdnu a o 90% nárůst oproti průměru období před nástupem pandemie.

Absolutně největší zájem byl o Zoom, významně si však polepšily také Teams od Microsoftu a Hangouts Meet od Googlu. V koronavirem nejvíce stižené Itálii byl počet stažení Zoomu v uvedeném týdnu pětapadesátinásobně vyšší než v průměrném týdnu závěrečného kvartálu uplynulého roku. V USA, Velké Británii a Francii souhrnná čísla překračovala dvacetinásobky.

„Tváří v tvář nejistému trvání sociální izolace mají videokonferenční aplikace potenciál široce ovlivňovat naše každodenní zvyky. Bourají vzdálenostní bariéry a podporují možnost pracovat a socializovat se relativně bezproblémově,“ uvádí ve zprávě App Annie jedna z autorek Lexi Sydow.

příloha_ovladnete_sva_data

Jelikož v řadě zemí restriktivní opatření potrvají dál, neočekává se, že by obliba videokonferenčních aplikací v nejbližší době klesala. Dle Toma Eaglea z analytické společnosti Gartner poslouží současná zdravotní krize jako „katalyzátor pro přeměnu pracovní kultury a zvyklostí, pro které se stane charakteristická práce z domova“. V takovém nastavení se dle něj videokonferenční aplikace stanou nepostradatelnými. Pandemie prý ale jen akceleruje už nastartované procesy.

Čím globálnější stopu firmy zanechávají, tím víc se pracovní týmy stávají geograficky roztříštěnějšími a zároveň mobilnějšími. A jejich nároky na práci a komunikaci na dálku se už pár let pozvolna zvyšují. Jak data ukazují, poptávka po videokonferenčních nástrojích rostla už v měsících před krizí. Dle dřívějších průzkumů společnosti Gartner zaměstnanci videohovory trávili průměrně 11,7 hodin týdně. Téměř každý desátý oslovený pak jednáními na dálku stráví až 20 hodin týdně.

Byl pro vás článek přínosný?