Hlavní navigace

Vývojáři věří v úspěch operačního systému BlackBerry 10

28. 9. 2012

Sdílet

 Autor: © Research In Motion
Tvůrci aplikací, kteří měli možnost vyzkoušet operační systém BlackBerry 10 věří, že kanadská společnost Research In Motion s novým OS může na trhu opět prorazit.

Podle vývojářů má operační systém BlackBerry 10 (BB10), který RIM plánuje uvést na trh v příštím roce, šanci na úspěch i v tvrdé konkurenci jiných mobilních operačních systémů. „Předělali celou platformu,“ řekl Mauricio Angulo ze společnosti Tesseract, jež se zabývá vývojem aplikací pro publikování obsahu. „Stará platforma už byla ve slepé uličce.“ Otázkou však je, zda vylepšení uživatelského rozhraní a přidání několika funkcí bude stačit k tomu, aby se RIM mohl vrátit zpět do hry. „Doufám, že už není příliš pozdě, protože tento produkt je opravdu dobrý,“ uvedl Sean Green ze společnosti Mobtapp, která pro BlackBerry vytvořila vlastní aplikaci pro nakupování.

Blackberry 10 betaUživatelské rozhraní BB10 bylo stvořeno pro „hyperaktivní“ uživatele, kteří chtějí rychle kontrolovat, co nového je na internetu, sociálních sítích nebo e-mailu. Podle Viveka Bhardwaje z RIM kanadský výrobce vytvářel svůj nový OS tak, aby co nejvíce vyhovoval jeho typickým uživatelům, kteří si svůj život bez BlackBerry nedokáží představit – uživatel musí být schopen držet zařízení v jedné ruce a ovládat telefon pouze palcem. Bhardwaj poukázal také na to, že uživatelské rozhraní BB10 je zaměřeno především na aktivity týkající se komunikace, čímž se OS odlišuje od operačních systémů jako iOS a Android, u nichž se předpokládá, že uživatel bude jednou rukou držet telefon a druhou ovládat aplikaci.

Většina těch, kteří přišli s BlackBerry 10 do styku, tvrdí, že klíčovým pro nový OS bude marketing a to, zda si jej oblíbí vývojáři. „[RIM] má dobrou šanci na to, aby zvýšil svůj podíl na trhu,“ řekl Dennis Gearon, spoluzakladatel společnosti Kwince s tím, že sám sebe považuje za fanouška Androidu, který však nyní vidí v BlackBerry potenciál.

Vývojáři by měli ocenit především to, že BB10 podporuje celou řadu programovacích jazyků včetně C++, HTML5 nebo Adobe AIR. „Podpora Adobe AIR je podle mě klíčová. A HTML 5 spolu s JavaScriptem – je skvělé, že [BB10] podporuje všechny tyto jazyky,“ dodal Gearon. Podle Raviho Mishry ze společnosti Reliable Coders bude úspěch BB10 zaručen právě tehdy, když si jej oblíbí vývojáři. „My jsme ti, kteří ovlivňují trh,“ dodal Mishra. A to RIM samozřejmě ví. Společnost proto při každé příležitosti rozdává vývojářům zdarma zařízení s BlackBerry 10. Například tento týden dostávali tablety BlackBerry PlayBook účastníci konference BlackBerry Jam Americas v Silicon Valley. Zda bude mít BB10 úspěch, nebo ne, se dozvíme v příštím roce, kdy se se na trhu objeví první telefony s tímto operačním systémem.

Byl pro vás článek přínosný?