Hlavní navigace

Vyzkoušejte betaverzi služby Pub/Sub od Googlu

6. 3. 2015

Sdílet

 Autor: Fotolia © ra2 studio
Google začal s veřejným testováním služby Pub/Sub, která umí propojit různé komponenty firemního cloudu.

Služba Google Cloud Pub/Sub, která je od středy dostupná ve formě otevřené betaverze, má sloužit k posílání velkých objemů zpráv (informací, či jiných dat) mezi různými cloudovými systémy Googlu a interními systémy, jež používají velké společnosti, s minimálním zpožděním. Google slibuje, že zprávy dorazí do místa určení do jedné sekundy - a to i v případě, když firemní systémy generují přes milion zpráv za sekundu.

Služba Pub/Sub tak umí pomocí zabezpečeného spojení propojit různé komponenty postavené na Google App Engine a Google Compute Engine s aplikacemi třetích stran. K zasílání zpráv pro firemní aplikace jsou obecně používána řešení od firem jako Progress Software, Red Hat, Pivotal, Oracle, Software AG, IBM nebo Tibco - Pub/Sub toho však podle Googlu nabízí více a její výhodou je obrovská rychlost.

Jak uvedl Rohit Khare z Googlu, službu lze využívat mnoha způsoby. Například aplikace oddělení lidských zdrojů může službu používat k přenosu informací mezi systémem s databází zaměstnanců a systémem určeným k výplatám. Dále si lze představit využití Pub/Sub k zaznamenávání událostí do různých interních systémů nebo koordinaci trafiku z různých zdrojů do aplikace určené k analýze velkých objemů dat.

příloha_ovladnete_sva_data

Google službu vůbec poprvé představil na své vývojářské konferenci v květnu minulého roku a doposud ji testoval v omezeném okruhu uživatelů a nyní si ji tak může vyzkoušet v rámci betaverze kdokoli.

Jak dodal Khare, Pub/Sub již testuje také řada známých firem - například Snapchat ji využívá pro svou vyhledávací funkci Discover. Během betatestování je služba dostupná zcela zdarma, což se následně změní. Kdy však Google vydá finální verzi Pub/Sub zatím není jasné.

Byl pro vás článek přínosný?