Hlavní navigace

Míří internet věcí pod nadvládu Windows 10?

5. 4. 2016

Sdílet

 Autor: Fotolia © JackF
Nechce se vám ručně otevírat dveře nebo zapínat světlo? Nechte to za vás udělat Cortanu, hlasem aktivovanou digitální asistentku ve Windows 10. Vizí Microsoftu je učinit nadcházející automatizaci domácnosti tak jednoduchou, jak je to jen možné.

Společnost proto na své probíhající Build konferenci vydala několik prohlášení týkajících se právě internetu věcí. Windows 10 bude moci komunikovat s širším záběrem zařízení především díky integraci nových OCF protokolů, které budou k dispozici někdy během roku 2017.

Navíc, Cortana umožní uživatelům snadno automatizovat různorodé úkoly pomocí Windows PC, mobilního zařízení, Xbox konzoli nebo minipočítači Raspberry Pi 3.

Uživatelé si budou moci sami nadefinovat úkoly, které má Cortana vykonat: Tedy např. zapnout světla, klimatizaci, nebo dokonce odemknout auto. Jak to funguje? Uživatel třeba řekne do mobilu „světlo“ a žárovky v domě se rozsvítí.

Nebo ještě lépe, majitel domu řekne Cortaně „odemkni domovní dveře,“ což, kromě samotného odemčení dveří, vyvolá sérii dalších souvisejících akcí, jako je rozsvícení světel nebo zapnutí klimatizace, aby uživatel nemusel tyto činnosti dělat sám. Z jiného soudku, příkaz jako „párty“ by zase mohl pustit muziku a zapnout barevná světla.

Činnosti také mohou záviset na denní době nebo na přijímaných informací z připojených senzorů. Tyto úkoly mohou být přiřazeny ke specifickým profilům Cortany, jako je třeba „aktivovat chytrý domov.“ Připojená zařízení budou muset být rozpoznána Windows 10 a být na seznamu povolených zařízení, podobně, jako to operační systém činí už nyní u bezdrátových tiskáren a jiného hardwaru.

Zatím však Windows zdaleka nepodporuje všechna zařízení a pracuje pouze s těmi založenými na AllJoyn protokolu. Podpora mnohem širšího spektra zařízení přijde spolu s integrací OCF protokolů, které sjednotí různorodé standardy internetu věcí pod jeden jediný.

OCF spojuje, kromě protokolu AllJoyn, který se může chlubit podporou Microsoftu a Qualcommu, také soupeřící OIC, se členy jako Intel, Samsung nebo Dell. Nyní budou všechny společnosti spolupracovat na internetu věcí právě pod vlajkou OCF. Koncoví uživatelé budou z této unie profitovat. Tak například budou moci použít Windows 10 a Cortanu k tomu, aby zapnuli chytrou televizi od Samsungu, která je nyní kompatibilní s OIC protokoly.

OCF poskytne společný jazyk pro většinu chytrých zařízení, řekl během prezentace na Build konferenci hlavní programový manažer pro internet věcí Microsoftu Jason Farmer. „Roztříštěnost je nepřítelem internetu věcí,“ pronesl Farmer.

Podpora pro OCF nástroje a standardy bude integrována do Windows 10 během roku 2017, pokračuje Farmer. OCF, na rozdíl od těch existujících standardů, bude podporovat několik různých typů připojení, zahrnující Ethernet, WiFi, Bluetooth a Zigbee.

příloha_ovladnete_sva_data

Pro překlenetí doby, než se integrace dokončí, Microsoft vydal „open source“ můstek k připojení OIC nástrojů, nazvaný IoTivity („IoT“ se v angličtině označuje internet věcí, „ivity“ jako konektivita) s API AllJoynu. Pomůže to protokolům AllJoyn „bavit se“ s OIC zařízeními internetu věcí.

Microsoft také ohlásil nový open source projekt nazvaný Open Translator for Things, čili otevřený překladač pro věci, který pomůže definovat schémata k vytvoření standardní klasifikace přístrojů. Standardní klasifikace umožní snadné rozpoznávání přístrojů a bude to velmi užitečný nástroj pro přenos AllJoyn a IoTivity do OCF. Překladač bude dostupný od úterý skrze službu Github.

Byl pro vás článek přínosný?