Hlavní navigace

Windows Phone: Třetí vzadu se tlačí mezi iPhone a Android

8. 4. 2012

Sdílet

 Autor:
V neděli vstupuje na americký trh Nokia Lumia 900. Nokia a Microsoft by měly v první fázi získat zejména uživatele telefonů BlackBerry.

Dotovaná Nokia Lumia 900 se začíná v neděli prodávat v USA v obchodní síti operátora AT&T za bezmála 100 dolarů (1900 korun). Podle analytičky Sarah Rotman Eppsové z agentury Forrester se jedná o přelomový okamžik. Telefon s mobilními Windows se údajně stane vážným konkurentem telefonů s operačními systémy iOS a Android.

Windows Phone, který například používá Nokia ve své řadě chytrých telefonů Lumia, nedosáhl ještě ani 3% podílu na trhu. Podle Eppsové ovšem konečně přichází významný konkurent dominující dvojici Applu s Googlem. Eppsová na svém blogu napsala, že by se Microsoft se spolupracujícími výrobci telefonů měli pokusit do dvou let získat všechny zákazníky využívající doposud telefony BlackBerry. Jeho podíl na trhu stále klesá, nyní se celosvětově pohybuje okolo 8 %. „Získat tyto uživatele je úkol sice náročný, ale splnitelný,“ vysvětluje Eppsová.

Nokia Lumia 900Kromě útoku na konkurenci by se podle této analytičky měla Nokia zaměřit i na vlastní Symbian. Pokud přiměje k přechodu na Windows Phone alespoň část svých dosavadních zákazníků v Indii a Číně, získá další významnou uživatelskou základnu. Eppsová se přiznala, že je zanícenou uživatelkou a příznivkyní smartphonů s Windows. V současnosti údajně používá telefony HTC a Samsung s tímto OS. „Řeknu to naplno a bez uzardění: Miluju svůj telefon s Windows,“ napsala ve svém blogovém příspěvku.

Dotovaná cena nové Lumie je podle ní nastavena dostatečně agresivně nejen na to, aby přilákala nové majitele chytrých telefonů, ale aby i zviklala stávající uživatele přístrojů BlackBerry. Výrobce těchto telefonů, společnost RIM, totiž nedávno oznámila, že prozatím nechystá nové telefony, a to by nyní mohlo hrát Nokii do karet.

Ne všichni ovšem sdílejí nadšení Eppsové z nové Nokie s WIndows. Například Walt Mossberg z deníku The Wall Street Journal upozornil na nedokonalý webový prohlížeč. podle něj tento telefon není schopen zlákat uživatele iPhonů ani lepších telefonů s Androidem. Podle Mossberga si tento telefon kromě zarytých fanoušků Windows pořídí jako svůj první smartphone ti, kdo nechtějí utrácet za dražší a kvalitnější přístroje s konkurenčními operačními systémy.

Byl pro vás článek přínosný?