Hlavní navigace

Windows RT: Mozilla viní Microsoft z nekalé soutěže

11. 5. 2012

Sdílet

 Autor: © Mozilla Foundation
Podle ředitele Firefoxu se Microsoft „snaží blokovat konkurenční prohlížeče na platformě Windows RT.“

Mozilla obvinila Microsoft z toho, že zadržuje API potřebné pro vytvoření konkurenčního prohlížeče pro systém Windows RT určený pro hardwarovou platformu ARM. Harvey Anderson, hlavní poradce Mozilly, a Asa Dotzler, ředitel Firefoxu, vznesli svá obvinění ve středu ve dvou blogových příspěvcích.
Anderson upozornil na to, že rozhodnutí Microsoftu povolit v jednom režimu Windows RT pouze vlastní prohlížeč Internet Explorer „naznačuje nepříjemný návrat digitální doby temna, ve které uživatelé ani vývojáři neměli svobodnou volbu prohlížeče.“ Dotzler hovořil otevřeněji. „Microsoft se snaží zablokovat konkurenční prohlížeče ve Windows určených pro procesory ARM,“ napsal.

Jejich rozhořčení je reakcí na rozhodnutí Microsoftu odmítnout ostatním výrobcům prohlížečů – včetně Mozilly – přístup k API nezbytnému pro spuštění prohlížeče na standardní pracovní ploše Windows RT. Tato varianta operačního systému bude mít nastaven režim pracovní plochy, ve kterém bude možno spustit pouze programy Microsoftu. Společnost tento režim prozatím oficiálně nepojmenovala, ale mají v něm být k dispozici nové verze aplikací z kancelářské sady Office, správce souborů Průzkumník Windows a prohlížeč Internet Explorer spuštěný v režimu pracovní plochy.

„Windows RT nabízí prostředí známé v osobních počítačích včetně Průzkumníka souborů, Internet Exploreru a většiny základních funkcí Windows – vše bylo podstatně upraveno tak, aby bylo možno použít dotykové ovládání a aby se snížila spotřeba energie,“ prohlásil Steven Sinofsky, jeden z hlavních manažerů divize Windows, když poprvé představoval verzi systému určenou pro tablety s procesorem ARM.

Z informací, které zveřejnil Sinofsky, si ostatní odvodili, že režim pracovní plochy RT bude omezovat programy ostatních výrobců. Byly také popudem k reakci Mozilly. „Windows on ARM zakazuje všem prohlížečům kromě Internet Eploreru spuštění v prostředí „Windows Classic“, napsal Anderson. „To v praxi znamená, že přístup k velkému množství pokročilých funkcí a online aplikací, které jsou pro moderní prohlížeč nezbytné, bude mít pouze Internet Explorer. Bude díky tomu v tomto systému ve srovnání s konkurencí rychlejší, stabilnější a bezpečnější.“

Dotzler popsal údajné nekalé praktiky Microsoftu ke konkurenci otevřeněji. „Na procesorech ARM umožní Microsoft Internet Exploreru přístup ke speciálnímu API naprosto nezbytnému pro vytvoření moderního prohlížeče, které nezpřístupní ostatním prohlížečům. Ostatní prohlížeče tedy nebudou moci ani v nejmenším konkurovat IE, pokud jde o funkčnost a výkon,“ napsal Dotzler.

Nevysvětlil, co přesně ono API nabízí ani jakým způsobem ho Microsoft blokuje před ostatními, v následném soukromém blogovém příspěvku ale popsal své domněnky. „Ve Windows on ARM nejde přímo o spuštění prohlížeče v klasickém režimu,“ napsal Dotzler, „jde ale o to, že nám Microsoft umožní z prohlížeče přístup k API pouze v tomto klasickém režimu, který dokáže zprostředkovat podporu i pro rozhraní Metro. Prohlížeč, který by měl být spuštěn pouze v rozhraní Metro, nemá k dispozici API potřebné k vytvoření konkurenceschopného prohlížeče.“

V případě, že Microsoft nenabídne API pro rozhraní Metro ostatním výrobcům softwaru, hodlá se Mozilla obrátit na regulační úřady v USA nebo EU, případně na oba. Protože Microsoft má s regulátory napjatější vztahy v Evropě, je možno předpokládat, že Mozilla zvolí primárně tuto cestu.

K prohlášením Mozilly se nepřímo připojil i Google, který nabízí další konkurenční prohlížeč – Chrome. „Sdílíme obavy Mozilly, pokud bude prostředí Windows 8 omezovat uživatelům možnost volby,“ napsal mluvčí Googlu v e-mailu. „Silná konkurence ve svém důsledku přináší prospěch jak zákazníkům, tak vývojářům.“
Microsoft se k prohlášení Mozilly prozatím nevyjádřil.

Byl pro vás článek přínosný?