Hlavní navigace

ZTE zkouší optickou síť s rychlostí 1,7 Tb/s

17. 3. 2012

Sdílet

 Autor: © Paylessimages - Fotolia.com
Čínská společnost ZTE oznámila, že provedla terénní demonstraci optické sítě schopné přenášet data rychlostí 1,7 Tb/s. Systém využívá osm kanálů s propustností přes 200 Gb/s.

ZTEFirma ZTE prozradila, že systém založený na WDM přepravuje data s využitím osmi kanálů, z nichž každý má kapacitu 216,4 Gb/s. WDM (Wavelength Division Multiplexing) posílá velké objemy dat využitím několika rozdílných vlnových délek neboli kanálů přes jedno optické vlákno. Tato technologie je využívána primárně operátory v jejich páteřních sítích.

Společnost dále uvedla, že vzdálenost při demonstraci byla 1750 kilometrů a k testům byl použit standardní jednovidový optický kabel. Neprozradila ovšem, kdy očekává produkty, které by zvládly přenos dat s rychlostí 200 Gb/s. Cílem tohoto pokusu podle ZTE bylo ukázat, že „přechod ze systému s rychlostí přenosu 100 Gb/s na 200 Gb/s je možný.“

Společnost ZTE není jediným výrobcem, který provedl demonstrace, aby předvedl systémy WDM nové generace. Minulý týden předvedl svůj prototyp i čínský konkurent společnosti ZTE, firma Huawei. Její systém umožňuje přenos rychlostí 400 Gb/s na kanál a nabízí tak celkovou kapacitu 20 Tb/s. Nicméně Huawei stejně jako ZTE neprozradila žádné odhady, kdy by tento systém mohl být k dispozici pro uživatele.

Podle společnosti Infonetics Research v reálném světě dnes operátoři plánují nabízet rychlosti kanálů 40 Gb/s a 100 Gb/s. Operátoři plánují využívat rychlosti 40 Gb/s i 100 Gb/s na stávajících sítích ve stejné míře. Nicméně podle výzkumů provedených dříve v tomto roce při výstavbě nových sítí jednoznačně upřednostňují vyšší rychlosti.

Podle společnosti Infonetics je největším důvodem, proč operátoři vylepšují stávající 10 Gb/s sítě, snaha snížit cenu za bit. Fakt, že s navyšováním přenosových kapacit experimentují v Číně, ukazuje nové trendy rozvoje globálních sítí a infrastruktury. Čína, s ohledem na počet obyvatel a rozlohu, potřebuje čím dál více přesouvat čím dál větší objemy dat na velké vzdálenosti. Zrychlování optických sítí pro ni proto bude v nedaleké budoucnosti nezbytností.

Byl pro vás článek přínosný?