Hlavní navigace

Meteorologická stanice aneb jak vybrat tu správnou?

27. 8. 2020

Sdílet

 Autor: Jaroslav Moravcik / Shutterstock.com
Standardní nebo chytré meteostanice?

Meteorologická stanice je skvělým pomocníkem, který vám ukáže nejenom, kolik je venku stupňů, ale také informace o tlaku, vlhkosti, povětrnostních podmínkách a další. Jenže jak se vyznat ve výběru, když je jich na trhu tolik druhů?

Standardní nebo chytré meteostanice?

Na trhu je dnes mnoho produktů, které odpovídají náročným požadavkům uživatelů. Zatímco klasická meteorologická stanice zobrazuje údaje o naměřených hodnotách na centrálním displeji, chytré přístroje dokážou komunikovat s uživatelem pomocí chytrého telefonu nebo tabletu. Umí tak přímo na displeji vašeho přístroje upozornit na špatnou kvalitu ovzduší nebo si na displeji chytrého přístroje zobrazíte statistiky, grafy nebo předpovědi počasí. Navíc k nim můžete i připojovat externí čidla.

Jaké informace si přejete, aby meteostanice zobrazovala

Moderní meteostanice dokážou obsloužit najednou mnohé funkce. Záleží pak jen na vašich preferencích: můžete stanici dovolit, aby zároveň zobrazovala měření času, okolní i venkovní teploty a vlhkosti uvnitř i venku. Stále oblíbenější funkcí je i měření kvality ovzduší. Další běžné údaje, o kterých meteostanice vypovídají, jsou například rychlost větru nebo aktuální atmosférický tlak. Kromě aktuální teploty je také velmi dobré vědět, v jaké rovině se pohybuje pocitová teplota.

Cloud24

Jaký dosah má externí čidlo

Některé přístroje dovolují dokonce více externích čidel, se kterými jsou naměřené údaje velmi přesné. Venkovní čidlo zajišťuje aktuální informace o počasí a odesílá je na svou základnu. Nejčastěji se jedná o bezdrátové přístroje, které dokážou měřit a odesílat hodnoty až do několik desítek metrů vzdálené centrální meteorologická stanice.

Nejčastější funkce, o které mají uživatelé meteostanic zájem, jsou měření teploty, barometr a vlhkoměr, Wi-Fi, zobrazení času a také předpověď počasí. Meteostanice dokáže také zobrazovat fáze Měsíce nebo čas východu a západu Slunce.

Byl pro vás článek přínosný?