Hlavní navigace

O vývoj i výrobu produktu YSoft SafeQ se starají v Brně

7. 1. 2013

Sdílet

Společnost Y Soft byla založena v České republice v roce 2003 jako studentský projekt. Po velkém úspěchu na lokálním trhu a ve střední a východní Evropě, společnost postupně expandovala do západní Evropy, blízkého východu, Asie a Ameriky. Y Soft je dynamická, progresivní firma, která svůj veškerý vývoj a zdroje soustředí na tisková řešení – produkt YSoft SafeQ.

Y Soft SafeQTiskové řešení YSoft SafeQ není pouze software, ale také hardware. Kvalitní HW terminály, potřebné primárně pro autorizaci uživatele u tiskového zařízení (identifikační kartou, PINem, apod.), jsou vyvíjeny, navrhovány a vyráběny přímo ve Y Softu. Společnost má vlastní výrobní linku na osazování plošných spojů a nabízí široký výběr různých technologií čtecích zařízení.

Na vývoji YSoft SafeQ pracuje početný tým vývojářů, který produkt stále vylepšuje, a rozšiřuje tak portfolio funkcionalit na základě potřeb zákazníků. Pro Y Soft je při vývoji nejdůležitější pohled zákazníka, tzn. nabídnout robustní, škálovatelné řešení při zajištění maximální jednoduchosti ovladatelnosti a srozumitelnosti. Společnost nabízí řešení jak pro malé a střední firmy (60 % obratu), tak pro velké nadnárodní společnosti. Vedle vynikající technické podpory nabízí také služby projektového managementu pro globální kontrakty.

Ondřej KrajíčekOndřej Krajíček, jeden z předních odborníků společnosti Y Soft zaměřující se technickou a strategickou obast, nám odpovídá na otázky, jak moc jsou v tomto sektoru zásadní lidské zdroje a jakým způsobem společnost pracuje na jejich rozvoji.

Jak si vybíráte zaměstnance, kteří se podílejí přímo na vývoji produktu?
Máme dnes už celkem propracovaný postup, který začíná online dotazníkem a probíhá dále v několika kolech. Zaměřujeme se nejen na technické znalosti uchazečů, ale také na to, zda zapadnou do našeho týmu – zachování firemní kultury je pro nás klíčové. Zkušený vývojář, který nebude schopen se ztotožnit s našimi hodnotami a vizemi, nám sice může krátkodobě pomoci, ale dlouhodobě taková spolupráce nebude fungovat. Pokud na tento problém narazíme, s uchazečem o tom diskutujeme – snažíme se být maximálně otevření.

Jaké vlastnosti považujete za nejdůležitejší u svých kolegů?
Už jsem se o tom zmínil v předchozí odpovědi, ale pokud bych se měl zaměřit na vývojáře – pak se jedná o otevřenost, zákaznický přístup, široký technický rozhled a nadhled. Naše práce je – díky technologiím, se kterými pracujeme – často o hledání řešení zdánlivě neřešitelných problémů. To vyžaduje velkou dávku disciplíny. Nikdy si nesmíte říct, že řešení neexistuje, protože ho nevidíte. Zpravidla se pak najde někdo, komu zapomněli říct, že daný problém je neřešitelný a on to řešení najde. Nešťastné je, pokud ten „někdo“ je vaše konkurence.

Jakým způsobem vzděláváte zaměstnance?
Dnes kombinujeme e-learning a další formy samostudia s interními i externími školení. Y Soft rok od roku navyšuje své investice do vzdělávání. Vzdělávání vývojářů začíná od dobře zásobené knihovny v práci a končí vytvářením dobrých podmínek pro průběžné vzdělávání. Mimo jiné jsme našim vývojářům vyšli vstříct i tím, že jim poskytujeme studijní volno. V posledních dvou letech jsme také realizovali řadu projektů zaměřených na specifické vzdělávání – s využitím dotace na vzdělávání v rámci výzvy EDUCA, financované ze zdrojů ESF (European Structural Funds). Realizovali jsme např. velmi úspěšný projekt zahraničních stáží, kdy probíhal přenos znalostí a výměna zkušeností mezi zástupci společnosti Y Soft a předními výrobci tiskáren a multifunkčních zařízení.

Naše know-how je proti jiným SW společnostem poměrně specifické, pracujeme s tiskárnami, integrujeme se s řadou podnikových systémů (SAP, AS/400 a další) a kombinujeme vlastní SW a HW do jednoho celku. Osobně to ale vnímám jako velkou výhodu – máme různorodou práci, málokdy si můžeme stěžovat na stereotyp.

Je vzdělání jedním z hlavních motivátorů, kvůli kterým přicházejí do Y Softu nadaní mladí lidé?
Řekl bych, že vzdělávání je motivátor (paradoxně) spíše pro zkušenější vývojáře. Pokud nastupujete do svého prvního zaměstání, většinou máte pocit, že už všechno umíte. Takový pocit ve mně často zanechávají mladí uchazeči na pohovorech. Ti dobří pochopí velmi brzy, že to není pravda a naše profese, stejně jako řada dalších, je o neustálém vzdělávání. Pak dokáží vzdělávací aktivity podpořené zaměstnavatelem řádně ocenit.

Je možné to zobecnit tak, že s délkou praxe roste i hodnota a cena dalšího vzdělávání. Seniorní vývojář si velmi dobře uvědomuje, že technologie, se kterými pracoval před pěti lety, už dnes nemusejí být použitelné a snaží se co nejvíce vzdělávat. Je to konec konců jeden z hlavních rysů vývojářské seniority.


ESF

Byl pro vás článek přínosný?