Hlavní navigace

Televize a na co myslet při jejím výběru?

27. 11. 2020

Sdílet

 Autor: r.classen / Shutterstock.com
Dnes je v nabídce široká škála televizorů s vysokým rozlišením (HD), 4K Ultra HD a dokonce i 8K, od velkých obrazovek až po špičkové displeje, které odlišují nejlepší dostupné televize. Technologie a funkce jsou úžasné, ale může být těžké držet krok s tím vším, natož určit, co je důležité. Na jaké 2 hlavní body se zaměřit?

Velikost obrazovky

Ať už hledáte základní nebo vysoce výkonný televizor, největším faktorem při vašem rozhodování bude pravděpodobně velikost obrazovky. Zvažte, kolik lidí ji ve vaší rodině obvykle sleduje najednou a kam ji umístíte. Poté vyberte největší velikost obrazovky, která se do tohoto prostoru a rozpočtu pohodlně vejde. Průměrně se televize kupuje s velikostí obrazovky mezi 55 a 65 palci.

Velikost obrazovky také závisí na tom, jak blízko je vaše televize. V podstatě, pokud vidíte jednotlivé pixely obrazovky, jste příliš blízko. Dobrým pravidlem je, že byste měli sedět ve vzdálenosti od televize, která je třikrát větší než výška obrazovky pro HD a jen 1,5-násobek výšky obrazovky pro 4K Ultra HD. Jinými slovy, můžete sedět dvakrát tak blízko televize 4K UHD.

Rozlišení obrazovky: 8K, 4K nebo HD?

Rozlišení popisuje počet pixelů, které tvoří obraz na displeji, popsaný jako vodorovné řádky a svislé sloupce. Více pixelů se promítne do ostřejšího obrazu a jemnějších detailů, takže vyšší rozlišení je (téměř vždy) lepší.

příloha_ovladnete_sva_data

Po mnoho let je rozlišení 1920 x 1080, nazývané také Full HD, standardem, a stále nejběžnějším rozlišením v televizorech po celém světě. Výrobci televizorů však rychle přecházejí na sady Ultra HD (nazývané také 4K). Tyto modely 4K mají čtyřnásobný počet pixelů než současné obrazovky HDTV. Mluvíme o 2160 vodorovných čarách nebo 3840 x 2160 pixelech.

Televize pomáhá zlepšovat znalosti a poznávat nejnovější trendy ve světě. Dnes je to jeden z nejpoužívanějších komunikačních prostředků.

Byl pro vás článek přínosný?