Hlavní navigace

Adobe obrátil, zdarma poskytne opravy starších verzí

Sdílet

 Autor: © Scott Griessel - Fotolia.com
Adobe po vlně negativních reakcí na ukončení bezpečnostních oprav starších verzí svých aplikací přece jen opraví chyby v zabezpečení těchto programů.

Nátlak zákazníků a bezpečnostních expertů na Adobe se vyplatil. Společnost už nadále nebude zákazníky nutit ke koupi nových programů za stovky dolarů kvůli své neochotě opravit chyby ve starších verzích příslušných aplikací. Podle tiskové mluvčí opraví Adobe osm slabých míst v rok starém Illustratoru, Flash Professional CS5.5 a také ve dva roky starém Photoshopu CS5. Tyto opravy budou všem uživatelům dostupné zdarma.

Tým pro zabezpečení produktů (PSIRT – Product Security Incident Response Team) v pátek na svém oficiálním blogu vyjmenoval plánované změny. „Pracujeme na opravě slabých míst zmíněných v bezpečnostních buletinech. Konkrétně v programech Adobe Illustrator CS5.x, Adobe Photoshop CS5.x a Adobe Flash Professional CS5.x.. Změny budou uveřejněny v našich zprávách,“ napsal PSIRT.

PSIRT ani mluvčí pro tyto změny neuvedli důvod a ani nevzali na vědomí zmatek způsobený svým dřívějším oznámením. Minulý týden totiž Adobe oznámil, že na opravách chyb – jedné ve Flash Professional, dvou ve Photoshopu a pěti v Illustratoru, pracovat nebude, a doporučil zákazníkům, kterým chyby vadí, zakoupit novou verzi Creative Suite 6. Tu začal Adobe nabízet minulý měsíc.

Přehnané ceny ale rozzlobily zákazníky a způsobily nedůvěru mezi bezpečnostními experty. „Po všem, co udělali k tomu, aby vylepšili svou tvář, je tohle řadí zpět do pozice hlupáků,“ řekl například Andrew Storm, ředitel bezpečnostních operací v nCircle Security v pátečním rozhovoru krátce předtím, než Adobe změnil notu. Ceny nových verzí těchto aplikací jsou v rozmezí 99 dolarů (1900 korun) za Flash Professional do 249 dolarů (4900 korun) za Illustrator, zatímco upgrade na Design & Web Premium – nejlevnější edice, která obsahuje všechny tři programy, stojí 375 dolarů (7350 korun).

Storms v sobotu zaznamenal obrat Adobe a na svém Twitteru napsal: „Takže se zdá, že Adobe nakonec přeci jen opraví Photoshop CS5, možná poslechli všechny ty naštvané lidi?“

Byl pro vás článek přínosný?