Hlavní navigace

Adobe ukončilo vývoj Flashe pro mobilní zařízení

16. 8. 2012

Sdílet

 Autor: © Google © Adobe
Standard HTML5 vyhrál bitvu s Flash Playerem o mobilní zařízení. Počínaje včerejškem už si totiž není možné stáhnout Adobe Flash z obchodu Google Play a zastaven byl také jeho vývoj pro mobilní přístroje.

To, že Adobe odstranilo Flash Player z Google Play, obchodu určeného pro uživatele systému Android, mimo jiné znamená, že se k jeho aktualizacím dostanou už jen majitelé zařízení, ve kterých je Flash předinstalován výrobcem. Jinými slovy Adobe všem současným uživatelům Flashe říká, aby přešli na jím certifikované telefony.

Smůlu nově mají například uživatelé zařízení s operačním systémem Android 4.1 Jelly Bean, kterým se jednoduše zobrazí oznámení, že Flash Player není podporován. Pokud již Flash Player používáte a rozhodnete pro upgrade na Android 4.1, pak Adobe doporučuje Flash odinstalovat, protože není certifikován a může být zdrojem nepředvídatelného chování. Bez Flashe se budou muset obejít také majitelé tabletu Nexus 7, protože v něm není předinstalován a nový prohlížeč Chrome už jej stejně nepodporuje.

Přesto samozřejmě existují způsoby, jak si Flash Player na svém telefonu udržet. Jediný problém je v tom, že nikdy nepůjde o způsob schválený samotným Adobe, uživatel bude jednat na vlastní riziko a ani funkčnost nemusí být stoprocentní. Stahováním neověřených instalačních souborů navíc uživatel může velmi snadno nakazit svůj přístroj nějakým malwarem.

Nejvhodnějším zdrojem pro stažení Flash Playeru jsou oficiální stránky Adobe. Soubory s koncovkou .apk jsou nicméně určené pro potřeby vývojářů, takže takto provedená instalace nebude moci být aktualizována z Google Play, prostřednictvím kterého prý budou opravy zranitelností dostupné až do září příštího roku.

Adobe se rozhodlo s Flashem pro Android skoncovat i z toho důvodu, že se jeho používání nikdy neobešlo zcela bez problémů. Mnoho uživatelů se muselo potýkat s trhaným přehráváním a známy jsou také případy, kdy měl Flash Player negativní vliv na životnost baterie. I přesto je však plugin v současné době nainstalován na více než 100 miliónech zařízení s Androidem a na Google Play měl průměrné hodnocení 4,3 hvězdiček (z maximálních 5).

Byl pro vás článek přínosný?