Hlavní navigace

Aktualizace Windows 10 jsou matoucí, ukázal průzkum

6. 3. 2019

Sdílet

 Autor: Mark Hachman/IDG
Přestože uživatelé Windows 10 Home mohou nastavit časy aktualizací systému, pocit kontroly je dle univerzitních pracovníků jen iluzorní.

Částečná kontrola nad aktualizacemi Windows 10 Home je prý přelud zdárně vytvořený Microsoftem. Zjistili to pracovníci z University College London, kteří analyzovali aktualizační procesy operačního systému a chování desítek zkušených uživatelů. Za cíl si dali zjistit, jak aktualizační model Windows 10 odpovídá potřebám uživatelů.

„Aktualizace Windows 10 Home mohou vzbuzovat dojem, že uživatelé nad nimi mají větší kontrolu, než jakou ve skutečnosti mají,“ shrnují ve zprávě.

Narozdíl od ostatních verzí Windows 10 – zejména Pro a Enterprise – Home uživatelům neumožňuje aktualizace pozdržet. Počítače se systémem Home je stahují a instalují automaticky pod taktovkou Microsoftu, což na jednu stranu zajišťuje aktuálnost, funkčnost a kompatibilitu systému, na stranu druhou lze tento model vnímat jako praxi, kdy miliony uživatelů nuceně fungují jako de facto testeři kvality.

Microsoft sice po diskuzích s uživateli v některých bodech ustoupil a umožnil míru aktualizací uvolnit prostřednictvím několika nastavení a v upgradu 1607 přidal třeba i tzv. Active Hours neboli Dobu aktivního používání, s níž jde nastavit čas, ve který se počítač nesmí restartovat. Implicitně je ale tento čas nastaven dle edic Pro a Enterprise na dobu od 8:00 do 17:00 a restarty nejčastěji určené do víkendových večerů. Potíž je v tom, že většina uživatelů osobní systém Home používá v jinou než je obvyklá pracovní doba a navíc často počítač sdílejí s více uživateli.

Přestože je pro ně však implicitní nastavení nevhodné, jak ukázal výzkum, většina o jeho existenci vůbec neví – jen 28 % dotázaných vědělo, že čas restartu mohou změnit, přičemž 38 % z nich jej neměnilo, přestože restarty kolidují s jejich uživatelskými návyky. Skoro polovina dotazovaných (47 %) pak má zkušenost s tím, že se jejich počítač restartoval „nečekaně“, aby dokončil aktualizace.

Navíc, jak se ukázalo, navzdory dlouhým a opakovaným vysvětlením, uživatelé stále nemají jasno v základních otázkách aktualizací a neznají rozdíly mezi jejich jednotlivými typy. Většina dotázaných také měla za to, že aktualizace jsou méně časté, přičemž nedostatek informací pro ně byl „matoucí“ nebo rovnou „vzbuzoval obavy“. Nenaplněná očekávání týkající se doby trvání aktualizace ve finále negativně ovlivňují dojem z Windows jako takových anebo vedou k předčasnému přerušení aktualizačního procesu.

„Windows před ani během procesu neuvádí odhadovaný čas, jaký bude trvat, a indikátor procesu nepostupuje rovnoměrně,“ poukazuje výzkum na jeden z problémů.

Dle autorů je rozpor mezi nastavením, jaké Microsoft ve Windows 10 Home nabízí, a tím, co uživatelé vyžadují.

příloha_ovladnete_sva_data

„Jsme toho názoru, že Windows se nevyjadřuje dostatečně jasně, pokud jde o uživatelské povolení aktualizací a restartů.“ Dle nich by k restartům nemělo docházet, když je počítač aktivně využívaný, a funkci Doby aktivního používání by měl Microsoft vylepšit.

„Například díky strojovému učení by Windows mohl defaultní hodnoty Doby aktivního používání nastavit automaticky mnohem citlivěji,“ navrhují autoři. „Protože současná situace je taková, že uživatelé sice kontrolu zdánlivě mají, ale ve skutečnosti ji nemají.“

Byl pro vás článek přínosný?