Hlavní navigace

Android 4.0 prý vyřeší problémy s fragmentací OS

6. 11. 2011

Sdílet

 Autor: © arrow - Fotolia.com
Ambicí čtvrté verze mobilního operačního systému Android, nazvané kódově Ice Cream Sandwich, je odstranit roztříštěnost, která je podle mnoha vývojářů hlavním nedostatkem systému.

Google představil Ice Cream Sandwich společně s mobilním telefonem Galaxy Nexus v minulém měsíci s tím, že do prodeje by se měl dostat již někdy během listopadu. Hodně řečníků během svého vystoupení na konferenci Open Mobile Summit, která se konala minulý týden v San Francisku, vyzdvihlo význam čtvrté verze v tom smyslu, že se do něj vývojářům podařilo dostat vše, co v něm mělo být, včetně několika restů z minulosti.

„Je to velký krok dopředu,“ řekl například Kevin Packingham ze Samsungu, kterému se líbí hlavně to, že se systém zcela obejde bez fyzických tlačítek. Kromě toho si však všiml také určitých zlepšení ve fragmentaci platformy, tedy jinými slovy, že si s ní každý výrobce už nebude moci dělat, co bude chtít. Podle Packinghama byl příčinou fragmentace Androidu jeho příliš rychlý vývoj. „Teď je ale k dispozici hodně základních funkcí, jejichž vlivem by se roztříštěnost měla postupně zmenšovat,“ prohlásil Packingham.

Samsung a Google pracují na novém smartphonu v jedné budově, takže z tohoto pohledu dává Packinghamovo vyjádření smysl. Novou verzi si však chválí i ostatní výrobci spoléhající na Android. „Úplně předělali uživatelskou zkušenost,“ neskrýval své nadšení Jinsung Choi z LG. „Pravděpodobně nám tím hodně usnadní život. Nebudeme muset provádět žádné další úpravy.“

Všichni účastníci čtvrtečního Open Mobile Summitu, mezi které kromě dvou výše zmíněných řečníků patřili také zástupci ZTE a Sony Ericsson, navíc Googlu schválili jeho úmysl akvizovat společnost Motorola Mobility. Obchod podle nich nebude mít žádný negativní dopad na ekosystém Android ba právě naopak. „Díky tomu, že má tento obchod svůj vlastní vývoj, si myslím, že z něho můžeme těžit všichni,“ řekl Packingham, který si od akvizice slibuje především přístup k novým technologiím.

Někdo však může ve spojení Googlu a Motoroly vidět i něco jiného. Podle Jana Uddenfeldta, technického ředitele Sony Ericsson, jde Googlu hlavně o patenty, kterými chce ochránit ekosystém Androidu od žalob pro porušení duševního vlastnictví.

Byl pro vás článek přínosný?