Hlavní navigace

Android měl být původně systémem do fotoaparátů

17. 4. 2013

Sdílet

 Autor: © arrow - Fotolia.com
Tvůrci Androidu chtěli vytvořit operační systém pro chytré fotoaparáty. Plány jim však „překazila“ rostoucí popularita smartphonů.

„Místo operačního systému pro digitální fotoaparáty se tak nakonec z Androidu stal systém pro mobilní telefony,“ řekl jeden ze zakladatelů společnosti Android Andy Rubin během svého vystoupení na ekonomickém summitu v Tokiu.


Rubin, který se dostal do představenstva Googlu poté, co vyhledávací gigant v roce 2005 Android koupil, prozradil, že původním záměrem bylo vytvořit platformu pro fotoaparáty s možností nahrávání pořízených fotografií do cloudového úložiště.


Na summitu ukázal autentické snímky z prezentace určené pro investory z dubna 2014, na kterých byl znázorněn fotoaparát připojený bezdrátově i kabelem k domácímu počítači, prostřednictvím kterého se zařízení mělo připojit k datovému centru Androidu.


Růst na trhu s digitálními fotoaparáty však v roce 2014 začal zpomalovat. Android se proto musel rychle přeorientovat a Rubin se tehdy rozhodl, že zkusí štěstí s mobilními telefony. Softwarové jádro Androidu zůstalo stejné, a to včetně Javy, což je v současné době stále předmětem soudního sporu mezi Googlem a společností Oracle.


V roce 2005, ještě před realizovanou akvizicí, se řady zaměstnanců rozšířily o odborníky se zkušenostmi z T-Mobilu nebo Orange a Android se pomalu začal profilovat jako alternativa k mobilním Windows (Apple na trh vstoupil až o dva roky později).


„Nakonec jsme usoudili, že trh s digitálními fotoaparáty je nám příliš malý,“ řekl Rubin. „V té době nám stál v cestě pouze Microsfot a také Symbian. iPhone tehdy ještě neexistoval.“


Rubin chtěl využít příležitostí, které nabízela tehdejší situace. Třebaže ceny hardwaru klesaly, softwarové firmy si za své operační systémy účtovaly stále stejně. Stávaly se tak stále významnější položkou v nákladech výrobců.


Společnost se v té době zajímala pouze o růst. „Chtěli jsme dostat Android na co nejvíce telefonů. Začali jsme jej šířit jako open source, protože průmysl byl na ceny příliš citlivý,“ prozradil Rubin.

příloha_ovladnete_sva_data


Změna trhu se Androidu vyplatila. Původní ambicí společnosti bylo získat asi 9 % podílu na trzích v Severní Americe a Evropě do roku 2010. Android v loňském roce překonal hranici 72 %. V březnu letošního roku měl pak operační systém běžet již na 750 miliónech zařízení po celém světě.


Na druhou stranu není vyloučené, že se Android nakonec vrátí ke svým kořenům. Samsung totiž uvedl na trh fotoaparát Galaxy Camera, který používá právě Android.

Byl pro vás článek přínosný?