Hlavní navigace

Android Q klepe na dveře

18. 3. 2019

Sdílet

 Autor: Magdalena Petrova, IDG
Máme pro vás přehled prvních novinek zřejmých z preview Androidu Q.

První vývojářské preview Androidu Q je venku. Co zatím přináší? Stejně jako v několika posledních verzích ani tentokrát to nejsou žádné velké na první pohled viditelné změny, ty se dají očekávat později. Drobností, které udělají váš telefon lepším, je však víc než dost. Pojďme si sedm z nich představit.

 

Zabezpečenější data

Zabezpečení a soukromí stále představují něco, co mohou uživatelů Androidu Applistům jen závidět. Nový Android však přinese mimo jiné možnost omezit aplikacím přístup k poloze zařízení jen na tehdy, běží-li daná aplikace v popředí. Stejně tak budou uživatelé moct nastavit přístup aplikací k fotografiím, videím a audio souborům.

 

Více soustředěnosti

Pokud se vám někdy na displej „vetřela“ aplikace jen proto, že vám chtěla něco sdělit, s Android Q už se tak nestane. Google nastaví přístup k prioritním notifikacím v podobě banneru v horní části displeje. Budete se tak moct rozhodnout, zda se nechat vyrušit od toho, co zrovna děláte, nebo nové sdělení ignorovat.

 

Rychlé a snadné sdílení

I přes veškeré rychlostní pokroky, sdílení s Androidem zůstává otravně pomalé. Android Q to má změnit. Sdílecí rozhraní se dle vyjádření Googlu „nahraje okamžitě“, a to díky novému Sharing Shortcuts API, inspirovanému App Shortcuts, představenými s Androidem 9.

 

Správné nastavení hned po ruce

Google zásadně mění způsob správy nastavení. Nové Settings Panel API umožní vývojářům integrovat rychlé nastavení přímo do aplikací, takže kvůli nastavení aplikace nebude nutno zapínat cokoliv jiného. „Prohlížeč bude moct zobrazit panel s nastavením konektivity jako je Mód letadla, Wi-Fi nebo Mobilní data, bez toho, aby uživatel musel prohlížeč opustit,“ uvádí příklad Google.

 

Lepší Wi-Fi hovory a hraní

Wi-Fi 6 je sice na cestě a začínají se objevovat první telefony, které ho podporují, Android Q však učiní Wi-Fi rychlejší a chytřejší i bez využití nového standardu. Díky nové funkci bude Android Q efektivněji pracovat se signálem a latencí, prodlevy například při telefonování přes Wi-Fi nebo při streamování her, se tak stanou minulostí.

 

Hezčí portréty

Fotografický portrétní mód je dnes už prakticky standard, Google se jej však snaží dále vylepšovat. Android Q tak umožní práci s metadaty týkajícími se zejména hloubky obrazu, takže fotoaparát a aplikace pro úpravu fotografií budou moct nabídnout širší škálu vylepšení portrétů a práci s nimi.

 

příloha_ovladnete_sva_data

Rychlejší starty

Stejně jako předchůdci, také Android Q slibuje zvýšenou plynulost provozu. Vylepšení Android Runtime pomůže aplikacím spouštět se rychleji a spotřebovávat méně paměti – a to bez toho, aby vývojáři museli jakkoliv upravovat stávající aplikace. Navíc, díky anonymním cloudovým profilům na Google Play systém umožní částem aplikací aktivovat se ještě dřív, než je samotná aplikace vůbec spuštěna, což má dle Googlu výrazně zrychlit start aplikací.

Byl pro vás článek přínosný?