Hlavní navigace

Apple a Microsoft zavedou automatické aktualizace aplikací

18. 7. 2013

Sdílet

 Autor: © Pavel Ignatov - Fotolia.com
Počínaje letošním podzimem spustí obě společnosti automatické aktualizace aplikací na svých mobilních i desktopových platformách.

„Z hlediska bezpečnosti jde o jednu z nejlepších věcí posledního desetiletí,“ komentoval informaci známý analytik Andrew Storms, který nyní působí ve společnosti CloudPassage.

Dosud totiž byla praxe taková, že instalace opravných aktualizací byla závislá na rozhodnutí koncového uživatele. Automatické aktualizace naopak přinesou ten efekt, že všichni uživatelé budou používat poslední verzi dané aplikace.

Na automatické aktualizace si již zvykli uživatelé operačních systémů Android a Chrome. Google jejich aplikace aktualizuje potichu, tzv. na pozadí, a uživatel se o nic nemusí starat.

Ke Googlu se tedy od podzimu letošního roku připojí také Microsoft a Apple. Automatické aktualizace aplikací by měly být součástí Windows 8.1 v případě Microsoftu, a systémů OS X Mavericks a iOS 7 v případě Applu.

Microsoft s automatickými updaty počítá pouze pro dotykové rozhraní Modern, tzn. pouze pro aplikace stažené z Windows Store. Tradičních desktopových verzí programů se změny týkat nebudou.

Podobně tomu bude i v případě systému OS X Mavericks. Pouze aplikace stažené z Mac App Store budou aktualizovány automaticky bez vědomí uživatele. O aktualizaci softwaru staženého z jiných zdrojů se budou uživatelé muset postarat sami.

Ačkoliv se aktualizace na aplikace stažené mimo oficiální úložiště vztahovat nebudou, firemní uživatelé nemusí zoufat. Mnoho vývojářů totiž nabízí vlastní aktualizační mechanismy. Na trhu jsou navíc i takové služby, které se o aktualizaci vybraných aplikací samy postarají. Příkladem takového produktu je Personal Software Inspector od společnosti Secunia.

Podle Stormse podzimní spuštění automatických aktualizací zapadá do dlouhodobého trendu. Uživatelé jsou jakožto jeden z nejslabších článků bezpečnostního řetězce odsouváni do pozadí.

Samotná změna však bude probíhat pomalu. Apple i Microsoft dají zpočátku uživatelům na výběr, jestli mají zájem o částečně automatické nebo zcela automatické aktualizace.

V případě internetových prohlížečů je situace taková, že Chrome a Firefox již používají plně automatické aktualizace, na stejnou vlnu najel i Internet Explorer, a většina nejpopulárnějších pluginů tento model používá rovněž.

Na druhou stranu je otázkou, jestli zejména Microsoft s novým přístupem u svých zákazníků nenarazí. Významná část uživatelů se totiž o aktualizování svých aplikací bude chtít jistě i nadále starat sama. Microsoft by si měl dát proto pozor, aby touto novinkou ještě nezhoršil již tak špatnou situaci Windows 8.

Byl pro vás článek přínosný?