Hlavní navigace

Apple pokořil hranici 50 miliard stažených aplikací

16. 5. 2013

Sdílet

 Autor:
Během pouhých pěti let se z chytrých telefonů a tabletů stal velmi výnosný byznys. Obchod s mobilními aplikacemi App Store je toho důkazem.

Nikdo sice přesně neví, kterou aplikaci si uživatelé 11. července 2008 stáhli z App Store jako úplně první. Co se však ví už jistě, je to, že počtem stáhnutých aplikací App Store ve středu překonal magickou hranici 50 miliard. Během pěti let se tak z obchodu s aplikacemi podařilo vytvořit obrovský zdroj zábavy, který se pro některé stal i zdrojem příjmu.

Uživatel, který měl to štěstí a stáhl si právě jubilejní aplikaci, obdržel dárkový poukaz v hodnotě 10 tisíc dolarů. Ve srovnání s odměnami, které za své výtvory dostávají vývojáři, jde však o směšnou částku. V dubnu totiž Apple oznámil, že od spuštění obchodu „svým“ vývojářům vyplatil již 9 miliard dolarů. Sám Apple z každé prodané aplikace získává 30 %.

Jednou z nejúspěšnějších aplikací je mobilní hra Angry Birds, která od svého uvedení na App Store v prosinci 2009 zaznamenala již 2 miliardy stažení.

Není divu, že zájem o vývoj aplikací pro platformy od Applu je obrovský. Skutečně prorazit s vlastní aplikací se však povede málokomu. Vždyť velká část ze zmíněných 9 miliard byla vyplacena poměrně úzké skupině firem a jednotlivců.

Mnoha vývojářům se navíc nelíbí, že si Apple nechá téměř třetinu jejich výdělku pro sebe. I z tohoto důvodu Microsoft odmítá vydat sadu Office pro iPad. Kvůli vysoké marži svou aplikaci z obchodu stáhl také deník The Financial Times. Ne každý se tak z růstu App Store raduje.

Apple je navíc často kritizován ze strany vývojářů i běžných uživatelů kvůli povinnému kontrolování aplikací před jejich uvedením do obchodu. Aplikace se kvůli tomu dostávají ke koncovým uživatelům se zpožděním a vývojáři přicházejí o své zisky.

Často se přitom stává, že ke schválení aplikace nedojde, a to i z velmi dětinských důvodů. Stačí, aby aplikace měla v názvu slovo Apple nebo lidem zprostředkovávala nahotu, a do App Store se nedostane. Nezřídka jsou důvody i politické – takto byla třeba odmítnuta aplikace nositele Pulitzerovy ceny.

I přes pokoření významné hranice by obchod App Store neměl usínat na vavřínech. Konkurence ze strany Googlu, Microsoftu či BlackBerry se těší na každé jeho zaváhání. Na druhou stranu v současné době to má Apple vlastně docela jednoduché – jediným skutečným konkurentem je Google. Obchod Microsoftu, o BlackBerry ani nemluvě, počtem nabízených aplikací výrazně zaostává.

příloha_ovladnete_sva_data

Vidina vysoké odměny každopádně důkladně prověřila datacentra Applu. Ta se pod náporem uchazečů o výhru hodně zapotila, aby stihla všechny obsloužit. Projevilo se to i na výrazném zpomalení odezvy App Storu při zobrazování stránek a stahování aplikací.

 

Byl pro vás článek přínosný?