Hlavní navigace

Apple spustil veřejný beta test OS X

24. 4. 2014

Sdílet

 Autor: © Apple
Společnost tímto krokem srovnala krok s Microsoftem, který veřejné testování předfinálních verzí nabízí již dlouhou dobu.

Testování beta verze OS X 10.9.3, připravované aktualizace pro OS X Mavericks, se může zúčastnit kdokoliv, tedy nikoliv jen registrovaní vývojáři.

Naposledy Apple zpřístupnil veřejnosti beta verzi operačního systému v roce 2000, ovšem za toto privilegium si účtoval 30 dolarů. Tehdy šlo o betu systému OS X 10.0 známého také jako Cheetah. Poté však Apple zpřísnil pravidla a verze svých systému poskytoval pouze registrovaným vývojářům za roční poplatek 99 dolarů.

Pro přihlášení do programu nazvaného OS X Beta Seed Program potřebujete pouze aktivní Apple ID. Kromě vyjádření souhlasu s podmínkami užití si tak Apple neklade žádné další podmínky.

Ve zmíněných podmínkách se nicméně uživatel mimo jiné dočte, že nesmí nikde zveřejnit žádné informace související s beta verzí. Stejně jako vývojáři se tak běžní uživatelé nesmí nikde pochlubit tím, co o připravované verzi systému vědí.

„Souhlasíte, že nezveřejníte, nepublikujete ani jinak nebudete šířit jakékoliv důvěrné informace,“ píše se v podmínkách. Apple si rovněž vyhrazuje „právo učinit předběžná opatření pro vymáhání těchto závazků“.

V doprovodném FAQ, které společnost zveřejnila v úterý, se pak mluví o poznání jasněji: „Neblogujte, nesdílejte snímky obrazovky, netweetujte ani jinak nezveřejňujte informace o připravované verzi softwaru od Applu ani nic neukazujte lidem, kteří se neúčastní programu OS X Beta Seed Program.“

Apple se tímto krokem dostal do klubu softwarových firem, které běžným uživatelům umožňují nahlédnout do beta verzí svých produktů. V roce 2012 takto například Microsoft připravil hned několik vývojových verzí Windows 8 přístupných miliónům uživatelů.

Apple se veřejnému testování dlouho vyhýbal, kvůli čemu byl také terčem kritiky. Společnost navíc kvůli své uzavřenosti nemohla využít hlavní výhody veřejného testování, kterou je nalezení chyb a různých nedostatků. Pro tento účel nyní Apple zavedl službu Feedback Assistant.

příloha_ovladnete_sva_data

Zatím není jasné, jestli Apple program rozšíří i na budoucí verze OS X, nebo se beta testu budou moci uživatelé zúčastnit jen v případě současné připravované verze.

 

Byl pro vás článek přínosný?