Hlavní navigace

Beta verze Windows 8 se objeví až koncem února

8. 12. 2011

Sdílet

Microsoft potvrdil, že během února příštího roku spustí veřejné beta testování svého operačního systému Windows 8.

S potvrzujícím prohlášením přišla společnost na vývojářské konferenci v San Francisku, kde Antoine Leblond, viceprezident pro webové služby Windows, mluvil o Windows Store, obchodu s aplikacemi, který bude hlavním distribučním kanálem pro aplikace navržené pro běh v novém Metro rozhraní Windows 8. „K spuštění Windows Store dojde ve stejnou chvíli, kdy bude uvolněna první beta verze Windows 8,“ oznámila mluvčí Microsoftu.

Ačkoliv Microsoft ještě pro Windows 8 nestanovil pevné datum vydání, všeobecně se očekává, že se nový systém na trh dostane někdy na podzim 2012. Pokud by společnost dodržela vývojový plán, který aplikovala na Windows 7, pak bychom se Windows 8 mohli opravdu dočkat někdy v rozmezí měsíců září až listopad.

Developer Preview pro Windows 7 bylo uvolněno v říjnu 2008, beta verze v lednu 2009 a finální verze v říjnu téhož roku. Beta verze Windows 8 tedy bude uvolněna o měsíc později, na druhou stranu Developer Preview pro Windows 8 se ven dostalo již v září letošního roku. Čísla úplně nesedí, s jistotou se proto dá snad říci jen to, že do konce příštího roku už budou další Windows v prodeji.

Na stejné konferenci se Microsoft také pochlubil tím, že od 13. září, kdy byla na oficiální stránky společnosti umístěna verze Developer Preview, byly staženy více než 3 milióny jejích kopií. To je dostatečně velké množství na to, aby nový operační systém zaznamenaly různé statistiky. Například podle společnosti Net Applications představují Windows 8 asi tři setiny procenta všech operačních systémů používaných na počítačích s internetovým připojením.

Microsoft neprozradil žádné další informace o nástrojovém vybavení či funkcionalitě Windows 8. Pouze uvedl, že po dobu beta testování budou ve Windows Store moci být jen bezplatné aplikace.

Byl pro vás článek přínosný?