Hlavní navigace

Bezplatný antivir od Microsoftu v testu propadl

6. 5. 2011

Sdílet

Populární antivirový program Security Essentials z dílen Microsoftu neobstál ve čtvrtletním srovnání německé společnosti AV-Test. Nejlépe se umístil Internet Security Suite 2011 od BitDefenderu.

Velmi dobře si Security Essentials (SE) 2.0 vedl při testu odolnosti proti vybraným virům ze seznamu Wildlist. Úspěšný byl ve 100 % případů. Dobrý výkon poté podal ještě proti velké skupině škodlivých softwarů mladšího data, které vybral sám AV-Test.  Podařilo se mu detekovat 97 % z nich. Na druhou stranu šlo o nejméně náročné zkoušky. Pak už to s ním šlo jen z kopce.

Se 107 webovými a emailovými zero-day útoky si SE 2.0 nevěděl moc rady. V této části, kterou AV-Test nazval „testování v reálném světě“, antivir zareagoval jen asi na polovinu útoků. V dalším náročném „testování dynamické detekce“ pak SE rozpoznal dokonce jen 45 % malwaru. Pro představu, průměrné skóre těchto testů bylo 84 % a 64 %.

Nakonec získal SE celkové skóre 2,5 bodu, což mu stačilo na předposlední 21. místo. Horší byl už jen Internet Security Suite 2011 od CA Technologies. Maximálně bylo možné získat 6 bodů. To se podařilo pouze antiviru Internet Security Suite 2011 společnosti BitDefender. O druhé místo se pak díky stejnému zisku 5,5 bodů podělily hned čtyři produkty od BullGuard, F-Secure, Kaspersky a Symantecu.

AV-Test se také zajímal o vliv antivirů na celkový výkon počítače. V tomto případě získal Security Essentials 2.0 skóre 162, přičemž průměr byl 171 (čím méně, tím lépe).  BitDefender obdržel příznivých 111 bodů, zatímco BullGuard s 539 body asi nebude tou nejlepší volbou pro slabší počítače.

Horší skóre antiviru Microsoft Security Essentials je podle pracovníků AV-Testu způsobeno tím, že je na rozdíl od ostatních testovaných produktů distribuován zcela zdarma. „MSE chybí efektivní e-mailová a webová ochrana a také dynamické detekční/ochranné technologie,“ říká Andreas Marx. To je také důvod, proč Security Essentials neobstál v „testu reálného světa“, na který se prý společnost zaměřila především.

Byl pro vás článek přínosný?