Hlavní navigace

Bezproblémový přechod na Windows 8 pouze z verze 7

2. 7. 2012

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Plnohodnotný upgrade na nový operační systém Windows 8 bude možný pouze ze tři roky starých Windows 7.

S touto informací přišla na svém blogu Mary Jo Foleyová, která se odvolává na nejmenované zdroje uvnitř společnosti. Microsoft podle ní o možnostech upgradu informoval jen úzký okruh obchodních partnerů.

Je přitom pravděpodobné, že se zpráva Foleyové zakládá na pravdě, protože Microsoft něco podobného naznačil již v únoru při vydání Windows 8 Consumer Preview, první veřejné beta verze. Microsoft tehdy uvedl, že pouze počítače s Windows 7 jsou způsobilé k provedení stoprocentně úspěšné aktualizace na Windows 8. Pouze takový upgrade podle něj totiž zachová všechny aplikace, soubory, uživatelské účty a celkové nastavení operačního systému.

Windows XP a Vista zvládnou přechod na svého nástupce pouze za předpokladu, že daný počítač disponuje dostatečným hardwarovým vybavením splňujícím požadavky Windows 8. Nelze přitom zaručit, že uživateli zůstanou všechna data a bude moci používat své aplikace. Nejnáročnější bude upgrade z Windows XP, při kterém mají být zachovány pouze soubory a uživatelské účty. O podobných možnostech upgradu Microsoft informoval také při květnovém uvolnění Windows 8 Release Preview ve FAQ.

O finální verzi Windows 8 však Microsoft oficiálně nic neprozradil. Podle Foleyové se mohou při výměně systémů objevit určité problémy. Například při přechodu z německé mutace do anglické budou zachovány pouze datové soubory, zatímco přechod z 32bitové verze na 64 bitů nebude možný vůbec a uživatel bude muset provést čistou instalaci, která smaže obsah pevného disku.

Microsoft je při zveřejňování detailů o novém operačním systému mnohem zdrženlivější než v případě Windows 7. Oficiálně se zatím nic neví o jeho pořizovací ceně ani datu vydání. Podle svých slov tak Microsoft jedná z toho důvodu, že se mnoho věcí ještě může změnit. Podobně přitom Microsoft postupoval také minulý týden, kdy představil svůj první tablet, ale neřekl nic o ceně, datu vydání, hardwaru či životnosti baterie.

Byl pro vás článek přínosný?