Hlavní navigace

Chrome 79 je venku – bezpečnější a rychlejší

13. 12. 2019

Sdílet

 Autor: Rob Schultz, IDG US
V úterý vyšla nejnovější verze nejpopulárnějšího prohlížeče Google Chrome. Nové funkce zajistí větší bezpečí a rychlost.

Chrome 79 přináší několik celkem výrazných vylepšení zaměřených na výkon a zabezpečení. Mezi nimi například upozornění v případě zcizení hesla, ochranu před phishingem nebo úspornější práce se záložkami.

Monitoring hesel je zpravidla sledován stránkami jako je například HaveIBeenPwned.com, která získává uživatelská jména a hesla z větších databází úniků a dovoluje uživatelům prověřit, zda se v nich neobjevuje i to jejich. Google teď tento proces bude provádět v reálném čase, kdykoliv v prohlížeči na některé stránce zadáte své heslo. Pakliže se ukáže, že bylo zcizeno, prohlížeč vám prostřednictvím pop up okna doporučí, abyste si ho změnili.

Obdobně bude Chrome udržovat seznam známých phishingových stránek nebo takových, které se z uživatele aktivně snaží vylákat heslo k bankovnictví, sociálním médiím a dalším účtům. Tato funkce bude zapnuta defaultně, takže vás prohlížeč vždy varuje, jestliže se bude domnívat, že se z vás web snaží pokoutně získat důvěrné informace. Chránit přitom bude nejen hesla googlovských účtů, ale všechna, která v sobě uchovává Chrome. A tím, že veškerá ochrana probíhá v reálném čase, je podle vývojářů Chrome 79 ve srovnání se svým předchůdcem bezpečnější až o 30 %.

příloha_ovladnete_sva_data

Prohlížeč navíc bude ještě výkonnější, ačkoliv zlepšení výkonu bude volitelné. Chrome 79 totiž experimentálně nabídne „zmrazení záložky“ (je třeba jej manuálně aktivovat v sekci flags), a to takové, která byla déle než pět minut nepoužívaná. Uvolní tak výkon pro záložky, které jsou naopak aktivně používány. Lze předpokládat, že až si nová funkce projde svou experimentální fází, stane se v budoucnu defaultní součástí Chromu.

Verze 79 také vylepšuje svůj přístup k více profilům, je-li prohlížeč používán více uživateli (ačkoliv jde o změnu spíš kosmetickou), anebo si konečně posvítí na tzv. „smíšený obsah“, tedy části stránky nahrávané skrz HTTP, ne přes HTTPS, například video. Takovému obsahu Chrome zamezí přehrání.

Byl pro vás článek přínosný?