Hlavní navigace

Chrome čeká designový refresh

30. 4. 2018

Sdílet

 Autor: Rob Schultz, IDG US
Edice Canary naznačuje, že googlovský prohlížeč Chrome se letos dočká změn v uživatelském rozhraní.

Google poprvé po dvou letech představil změny v uživatelském rozhraní prohlížeče Chrome. Zaměřené jsou hlavně na tvar karet a další vizuální prvky. Dostupné zatím v syrové edici Canary a pouze pro systémy Windows, rozhraní se skrývá v experimentálním nastavení přístupném po zadání adresy chrome://flags a následném výběru příslušného layoutu na stránce volitelných nastavení.

Nejvýraznější změna se týká podoby karet, které už nemají tvar lichoběžníku, ale spíš obdélníku se zaoblenými hranami. Aktivní karta také více vyčnívá, a to díky novému zbarvení, které už není šedavé, ale jasně bílé. Zaoblen byl také adresní řádek.

Na první pohled jde jen o kosmetické změny, podle designérů Googlu jsou však pro uživatelské rozhraní zásadní.

„Karty a ikony jsou klíčovými prvky rozhraní,“ připomíná jeden z designérů, Sebastien Gabriel, podle kterého se Google snaží sjednocovat podobu prohlížeče na desktopech a na mobilních zařízeních.

příloha_ovladnete_sva_data

Další změny jsou podle dopisovatele magazínu Ars Technica Rona Amadea uvedeny v interním googlovském dokumentu, který je součástí open-sourceového projektu Chromium. Mezi nimi vertikální rozdělovač u ikonek rozšíření či přesunutí tlačítka pro přidání nové karty.

Kdy a zda vůbec se nové změny projeví v běžné uživatelské verzi Chromu v tuto chvíli není zřejmé. Edice Canary je však momentálně ve verzi číslo 68, která by se měla do stabilní uživatelské podoby dostat zhruba na přelomu letních prázdnin.

Byl pro vás článek přínosný?