Hlavní navigace

Chrome pro Android: Betu bude ještě potřeba dopilovat

9. 2. 2012

Sdílet

Google konečně nabídl „svůj“ prohlíčeč pro „svůj“ operační systém. Prozatím v betaverzi a jen pro nejnovější verzi Androidu.

Hlavním problémem této aplikace je, že je určena výhradně pro Android 4 (Ice Cream Sandwich), který podle aktuálních odhadů používá 1 % uživatelů Androidu. Což není mnoho. Uživatelé starších verzí systému se tohoto prohlížeče patrně nedočkají nikdy, protože mobilní Chrome využívá hardwarovou akceleraci, která je k dispozici až u Androidu 4.

Chrome pro Android Chrome pro Android

 

Chrome pro Android je určen zejména pro uživatele, kteří standardně používají některou ze služeb Google nebo Chrome v osobním počítači, většinou spíše obojí. Proto nepřekvapí, že uživatelům přihlášeným k Účtu Google nabízí předvyplněné heslo do jednotlivých služeb, jako je Mail, Analytics nebo YouTube.

Za zmínku stojí téměř úplná synchronizace mezi Chromem v počítači a Chromem v mobilu. Nejsou sdíleny jen uložené odkazy, ale dokonce i otevřené karty. Pokud si tedy potřebujete odskočit od počítače a cestou pokračovat v rozečteném článku, započaté práci nebo brouzdání, můžete plynule přejít na chytrý telefon s Chromem. Pro milovníky práce v utajení je k dispozici i anonymní režim známý z verze pro osobní počítače.

V mobilní verzi chybí lišta záložek. Hlavním důvodem je asi úspora místa, pokud ale používáte i bookmarklety, tedy odkazy obsahující JavaScript, máte v mobilu smůlu. Prozatím také chybí podpora rozšíření. Možná, že jde o dočasnou záležitost související se zahájením testů veřejné bety. A že se uživatelé dočkají rozšíření ve finální verzi nebo ještě v průběhu testů.

Tato verze nepodporuje ani přehrávání Flashe a pravděpodobně bude držet basu s iOSem a k přímé podpoře Flashe v prohlížeči nikdy nedojde. Podle prvních dojmů jde o dobře odvedenou práci a nezbývá než se podivovat, proč Google nenabízí Chrome jako standardní prohlížeč pro Android od uvedení verze 4.

 

příloha_ovladnete_sva_data

Propagační video (anglicky):

Byl pro vás článek přínosný?