Hlavní navigace

Chromová HTTPS revoluce vypukne v červenci

15. 2. 2018

Sdílet

 Autor: © Joerg Habermeier - Fotolia.com
Prohlížeč Chrome začne v červenci označovat všechny nešifrované webové stránky. Google tak dostojí svému slibu z roku 2016.

„Počínaje letošním červencem, s vydáním Chromu 68, začne náš prohlížeč vyhodnocovat veškeré HTTP stránky jako nezabezpečené,“ uvedla aktuálně Emily Schechterová, produktová bezpečnostní manažerka pro Chrome.

Finální distribuce Chromu 68 by se měla objevit v týdnu mezi 22. a 28. červencem. Označení „not secure“ se bude objevovat vedle adresního řádku každého HTTP webu (časem je doplní ještě červená ikona), HTTPS weby budou URL zobrazovat „normálně“.

Připomeňme, že kampaň Googlu za označování HTTP webů za potenciálně nebezpečné začala v roce 2014 a na obrátkách začala nabírat v létě 2016, kdy společnost uvedla Chrome 56 s tím, že bude poukazovat na stránky, které nešifrují hesla nebo údaje z platebních karet. Tak se děje od loňského ledna. A podle Schechterové se tlak na šifrování webů – podpořený i ostatními technologickými giganty – vyplácí.

Osmdesát jedna ze stovky nejpopulárnějších stránek už prý HTTPS využívá defaultně a 68 % veškerého trafficu v Chromu na systémech Windows a Android, respektive 78 % na macOS a Chrome OS, už je v současnosti šifrováno. Pro srovnání, v září 2016 bylo šifrováno asi jen 50 % trafficu v Chromu.

příloha_ovladnete_sva_data

Ovšem už dnes, ještě před uvedením červencové novinky, můžou uživatelé Chromu označování HTTP webů vyzkoušet. Funkce se aktuálně nachází mezi experimentálními, k nimž se lze dostat zadáním adresy chrome://flags do adresního řádku a dále povolit nastavení „mark non-secure origins as non-secure“. Aktivace se projeví po restartování prohlížeče.

Není pochyb o tom, že novinka Chromu bude mít s ohledem na jeho rostoucí oblibu významný dopad na web jako takový. Jeho aktuální uživatelský podíl 61,4 % jej činí stejně silným, jako byl Internet Explorer v roce 2010, a žádná webová stránka nebude chtít před takovým množstvím uživatelů budit dojem nebezpečné.

Byl pro vás článek přínosný?