Hlavní navigace

Co přinese další update Windows 10?

8. 11. 2018

Sdílet

 Autor: Mark Hachman/IDG
Říjnová verze Windows 10 se sice ještě nedostala plně do širší distribuce, už se však diskutuje o tom, co přinese ta jarní – 19H1.

Začínají se objevovat první náznaky toho, co nejspíš nabídne příští verze Windows 10, připravovaná na jaro. Některé novinky jsou kosmetické, jiné poměrně zásadní.

A dochází tak k ironické situaci – o Windows 10 verzi 19H1, jak zní její kódové označení, se tak začíná mluvit dřív, než vůbec byl do širší distribuce poslán její říjnový předchůdce, jehož vydání provázely komplikace.

Jednou z novinek, kterou Microsoft chystá, je vylepšené vyhledávání v Průzkumníku souborů. Občas zdlouhavý proces výrazně zrychlí, jelikož Windows umožní „zindexovat“ kompletní obsah disku, což, hledáte-li často „zašantročené“ soubory, jistě zefektivní vaši práci.

Další novinka se týká Sticky Notes, které budou výrazněji propojeny s celým ekosystémem Windows, respektive Microsoftu.

A jelikož budou uložitelné v cloudu, budou přístupné z více zařízení, přičemž nebude nutné, aby všechna byla spjata s jedním Microsoft účtem – k jejich shromažďování poslouží i speciálně navržená webová aplikace.

Vylepšena bude též aplikace Výstřižky, která v nové podobě představí nová menu a funkce. Screenshoty tak bude snazší pořizovat, upravovat a rovnou tisknout i bez toho, abyste je museli předtím ukládat.

příloha_ovladnete_sva_data

Pokud vám však Výstřižky přijdou neužitečné, jsou součástí rozšířeného seznamu předinstalovaných aplikací, které nově půjde snadno odinstalovat. Spolu s Kalkulačkou, Kalendářem, Hlasovým záznamem, Hudbou Groove a několika dalšími.

Z méně zvučných novinek, které má verze 19H1 přinést, zmiňme alespoň v krátkosti pár:

  • přihlašovací stránka Windows Hello bude čistší a přehlednější
  • řešení problémů pomocí nástroje Odstranit potíže bude možno nastavit na automatické
  • úkolovací nástroj To-Do bude podporovat „inkoust“, tudíž do něj bude možno zapisovat ručně
  • poloprůhledné pozadí Acrylic bude součástí přihlašovací obrazovky
  • Správce úloh rozšíří sloupeček „Přehled DPI“, který ocení uživatelé pracující na více monitorech
  • nástroj Předčítání bude spolehlivější u naskenovaného textu, v němž bude snazší se orientovat

Byl pro vás článek přínosný?