Hlavní navigace

Další rána pro Flash Player – prohlížeč Chrome jej začne automaticky zakazovat

16. 5. 2016

Sdílet

 Autor: © Adobe
Snahou Googlu je učinit prostředí HTML5 tím hlavním v jeho prohlížeči Chrome. Chce toho dosáhnout v posledním čtvrtletí roku -- Adobe Flash Player automaticky poběží na pouhých 10 webech, u zbytku ho bude muset uživatel manuálně povolovat.

Podle plánu, který Google odhalil, bude Flash Player v prohlížeči i nadále, ale jeho přítomnost nebude v základu vidět. Pokud web nabídne HTML5, Chrome jej použije automaticky. V případě, že by web Flash vyžadoval, tak při první návštěvě v horní části stránky vyběhne zpráva s upozorněním.

Upozornění dá uživatelům možnost Flash rozběhnout nebo tuto volbu odmítnout. „Pokud uživatel možnost přijme, Chrome ukáže přítomnost Flash Playeru, a stránku obnoví,“ píše Google. Při dalších návštěvách webu si prohlížeč pravděpodobně zapamatuje uživatelovu prvotní volbu, ačkoli firma ještě pracuje na možnosti budoucích upozornění.

Dříve nezbytný pro webové stránky, Flash je dnes ve velkém nahrazován právě HTML5, které se ukázalo být výrazným konkurentem, i díky podpoře Googlu a dalších gigantů IT. A není divu – Flash je notoricky známý svými bezpečnostními chybami.

HTML5 mimo to umožňuje kratší nahrávací časy a nižší spotřebu energie, tvrdí Google. Ten také již dříve v tomto roce oznámil, že od konce června bude blokovat reklamy postavené na Flash technologii ve svých oblíbených službách AdWords a DoubleClick Digital Marketing. Jde o součást jeho snahy produkt co nejvíce potlačit.

V listopadu v Adobe Systems prohlásili, že hodlají nabízet nástroje pro vytváření HTML5 obsahu, při pokračující podpoře Flashe, s tím, že „otevřené standardy jako HTML5 dospěly a nabízejí mnoho schopností, které Flash již dříve zavedl“.

Ač standardy jako HTML5 budou webovou platformou budoucnosti na všech zařízení, Flash je stále klíčový pro dvě kategorie: webové hry a prémiová videa, kde jiné standardy ještě nejsou zcela doladěné, dodala firma. U webových online her si však Flash nemusí své prvenství udržet dlouho: Postupně ho nahrazují alternativní, moderní platformy typu Unity.

příloha_ovladnete_sva_data

Chrome bude zpočátku dodávat tzv. white list 10 stránek, tedy seznam výjimek, které budou flash v základu používat. Jde o webové stránky typu YouTube.com, Facebook.com, Amazon.com nebo Mail.ru. White list bude dostupný rok a pravidelně jej Chrome aktualizuje, aby Google mohl mazat ty stránky, které již nebudou potřebovat speciální zacházení.

Kromě toho dostanou podniky možnost vždy spouštět obsah ve Flashi.

Byl pro vás článek přínosný?