Hlavní navigace

Do Windows 8 by se mohlo vrátit tlačítko Start

14. 12. 2013

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Microsoft chce údajně do příštího velkého updatu pro Windows 8 zahrnout tradiční tlačítko Start.

Dlouhodobý pozorovatel Microsoftu Paul Thurrott ve svém článku cituje anonymní zdroje, podle kterých se v příštím updatu pro operační systém Windows 8 objeví tradiční menu Start a také možnost spouštění dotykových aplikací z rozhraní Modern v desktopovém prostředí systému.
Microsoft již v říjnu do aktualizace Windows 8.1 zakomponoval cosi, co bychom mohli označit za pseudotlačítko Start, a k tomu uživatelům dovolil spouštět operační systém přímo do desktopového rozhraní. Ke skutečnému oživení tlačítka Start ale nedošlo.

Podle některých expertů je pravděpodobné, že Microsoft s dalším velkým updatem pro Windows 8 přijde na jaře 2015. Tak dlouho se ale současným uživatelům asi čekat chtít nebude. Vlastně ani na vstřícný krok ze strany Microsoftu čekat nemusejí.

Společnost Stardock již nějakou dobu nabízí nástroj Start8, který do Windows 8 vrací tlačítko i menu Start v takové podobě, jak je známe z předchozích verzí systému. Od stejné firmy pak pochází také nástroj ModernMix, díky kterému se uživatelé Windows 8 a 8.1 mohou zcela vyhnout dotykovému rozhraní Metro, a spouštět jeho aplikace přímo v desktopovém rozhraní.

příloha_ovladnete_sva_data

Obě aplikace jsou k dispozici za 5 dolarů a jsou součástí i programu Object Desktop, jehož roční předplatné vás vyjde na 50 dolarů.
Bude se Microsoft při vývoji nových funkcí inspirovat u Stardocku? Generální ředitel společnosti Brad Wardell není proti. „Nemáme žádný problém s tím, aby Microsoft využil našich nástrojů pro vylepšení Windows. Windows 8 jsou opravdu dobrý systém, jen potřebuje najít své místo na zemi,“ řekl Wardell.

Stardock bude mít podle Wardella i po aktualizaci Windows 8 hodně co na práci. V krátkodobém horizontu je prý vždy nějaký problém, který potřebuje okamžité řešení. Existence Stardocku je podle něj na Windows přímo postavená, proto je logické, že systému přeje jen to nejlepší, což v případě Windows 8 znamená zejména více uživatelů. Ti se mu totiž zatím spíše vyhýbají.

Byl pro vás článek přínosný?