Hlavní navigace

Edge nabídne s novou aktualizací Windows 10 velkou výhodu

22. 6. 2020

Sdílet

 Autor: IDG/Gregg Keizer
Díky vylepšení systému uvolňování paměti je Edge šetrnější. Těžit by z novinky mohl též Chrome.

Pokud jste předpokládali, že nová verze prohlížeče Edge založená na Chromiu bude hltat paměť podobně, jako to někdy dělá Chrome, máme pro vás dobrou – a nejspíš překvapivou – zprávu.

Po nainstalování květnové aktualizace Windows 10 se naopak zdá, že provoz nového Edge je na paměť méně náročný. Jak s ní prohlížeč pracuje, přiblížila v krátkém blogovém příspěvku Kim Dennyová, produktová manažerka pro Edge.

„Naše první interní testy ukazují, že s květnovou aktualizací pokleslo využití paměti při prohlížení s Edgem až o dvacet sedm procent,“ uvedla Dennyová. Microsoft dosud na tuto přednost neupozorňoval a tak není jisté, zda se šetrnější provoz týká jen Edge, nebo též dalších Win32 aplikací, na které by měla takto pozitivní vliv květnová aktualizace.

Data jsme zkusili změřit sami a při porovnání se systémem s aktualizací z loňského listopadu, se skutečně zdá, že po nainstalování květnové aktualizace běží prohlížeč šetrněji.

S předpokladem, že čím více otevřených karet, tím vyšší bude úspora paměti, jsme na dvou počítačích otevřeli v každém prohlížeči deset stránek bohatých na mediální obsah. Zároveň jsme s pomocí ad blockeru zablokovali reklamy, jejichž podoba a tedy náročnost by se mohla měnit.

Cloud24

Na systémech s listopadovou aktualizací byla vykázaná spotřeba paměti 1971 MB, na těch s květnovou aktualizací 1204 MB, tedy dokonce o 38% nižší.

Pro zajímavost, Chrome na obou počítačích při zobrazení stejných stránek spotřebovával 1650 MB. Podle zjištění webu Windows Latest se však už i Google novinky v systému uvolňování paměti (Microsoft ji označuje jako SegmentHeap) snaží využít a časem by tak mohl být k paměti šetrnější také samotný Chrome.

Byl pro vás článek přínosný?