Hlavní navigace

Ekosystém Applu čekají dramatické změny

24. 4. 2019

Sdílet

 Autor: Leif Johnson, IDG
Siri, Marzipan, ARKit a další technologie se dočkají změn. Pokud se zvěsti potvrdí, ekosystém Applu výrazně posílí.

Uniklé zprávy z tábora Applu naznačují velké změny ve způsobu, jakým jsou používány iPhony, iPady a Macy. Informuje o nich server 9to5Mac. Pojďme si jich pár představit.

 

Šikovnější Siri

Jistě nejsme jediní, kdo je zklamaný z toho, jak Apple prohospodařil svou vůdčí pozici ve vývoji virtuálních asistentů a Siri by jistě prospěla řada vylepšení. Zmíněný report naznačuje, že se jich brzy dočká a to i díky prohloubení spolupráce se službami třetích stran, jejichž množství je dosud poměrně omezující.

Příklad: skrz Siri lze sice přeskakovat přehrávané skladby nebo ovládat jejich hlasitost, ovšem jen v Apple Music. Je tedy zjevné, že Apple musí ostatním firmám nabídnou více možností jak Siri integrovat s jejich produkty, což se, naštěstí snad začíná dít.

 

Více iOS aplikací na Mac

V macOS Mojave jsou v současnosti pouze čtyři aplikace využívající rozhraní Marzipan k představení iOS aplikací na Macu. I to by se mělo změnit, Apple má v plánu tohle portfolio značně rozšířit.

Konverze je prý jednoduchým úkonem a zpráva 9to5Mac hovoří o „záplavě“ tisíců nových aplikací pro Mac. Asi bychom byli přece jen zdrženlivější, ale jakékoliv rozšíření nabídky oceníme!

Stejně jako bychom ocenili sblížení iOS a Mac App obchodů a možnost nakoupit aplikaci pouze jednou a získat ji tak pro všechny podporované platformy. To by ostatně mohlo značně posílit rozvoj Mac trhu, který je o dost skromnější než iOS trh.

 

Lepší rozšířená realita

Apple to s rozšířenou realitou myslí vážně a neustále se snaží vylepšovat svůj ARKit pro vývojáře. V tomto trendu bude dle všeho pokračovat i s iOS13, tak, aby byla rozšířená realita výkonnější a zároveň snazší na vývoj.

ARKit bude například schopný rozeznat lidský postoj, v důsledku čehož bude v rozšířené realitě docházet k lepší interakci mezi virtuálními objekty a skutečnými lidmi.

 

Širší podpora NFC

NFC nástroje pro iOS v současnosti umožňují vývojářům číst puze data ve formátu NDEF. Nově však bude možné číst i data ve formátech ISO7816, FeliCa nebo MiFare.

iPhonové aplikace tak budou spolupracovat s větším množstvím bezdotykových systémů, od studentských průkazů, přes přepravní dokumenty až třeba po firemní vstupní karty – s rozšířenou podporou NFC tedy správné aplikace dokážou nahradit prakticky každou kartu, která vám v současnosti zabírá místo v peněžence.

Každá z nastíněných novinek představuje pozoruhodné vylepšení sama o sobě. Podíváme-li se na ně ovšem jako na celek, je z nich patrný jistý vzorec. Apple sice neničí svůj exkluzivní ekosystém, usnadňuje však ostatním – aplikacím a službám –, aby se stali jeho součástí. Alespoň letmo.

příloha_ovladnete_sva_data

Zjednodušeně řečeno: iPhony, iPady a Macy budou „spolupracovat s více věcmi“. Více službami, více hardwarem. Dáme-li si tento předpoklad do souvislosti s předchozími zvěstmi týkajícími se iOS13 a macOS 10.15, zdá se, že na podzim nás čeká zásadní změna v tom, jak užíváme Apple zařízení.

 

Byl pro vás článek přínosný?