Hlavní navigace

Firefox 8.0 zvyšuje kontrolu nad doplňky

9. 11. 2011

Sdílet

 Autor:
Společnost Mozilla podle plánu vydala tento týden další aktualizaci prohlížeče Firefox. Ani osmá verze ovšem nepřináší žádné zásadní novinky.

Zajímavostí je, že Mozilla vydala den předem předfinální verzi Firefoxu 8.0 pro „zvědavé zájemce“ a až od včerejška jej distrubuuje oficiální cestou.

Asi nejvíce praktickou změnou má být možnost hledat uživatele a zprávy na Twitteru přímo z lišty pro vyhledávání ve Firefoxu bez nutnosti chodit na stránky Twitteru. Tím se rozšiřuje výčet základních vyhledávacích nástrojů, který byl nastaven na Google, Yahoo, Bing, Amazon, Wikipedii a eBay (v češtině je to pak Google, Seznam, Heureka, Jyxo, Slunečnice a Wikipedia cs, ale Twitter se nám při zkušební instalaci Firefoxu 8 z neznámého důvodu nikde neukázal).

Další novinkou je pak vylepšení obnovy panelů po pádu. Předchozí verze Firefoxu se po pádu a následném restartu vždy pokusily otevřít všechny panely naráz, což krátkodobě vytížilo procesor i internetové připojení. Od Firefoxu 8 jsou proto panely otevírány jen v případě, že na ně uživatel klikne.

Výrazně se změnil se také způsob, jak Firefox pracuje s doplňky (add-ony). Po aktualizaci na verzi 8 uvidí uživatelé nové okno se seznamem instalovaných doplňků, kde je rozlišeno, které nainstaloval sám uživatel a které byly automaticky nainstalovány aplikacemi třetích stran. Uživatelé budou také automaticky na instalace doplňků aplikacemi upozorňování a nepovolené doplňky jsou automaticky blokovány, takže by se nemělo již stávat, že se jim do Firefoxu nainstaluje v rámci většího „balíčku“ něco, o čem vůbec nevědí.

Justin Scott, produktový manažer pro doplňky u Mozilly, tvrdí, že praktiky instalace doplňků bez souhlasu uživatele nejsou nijak výjimečné a že tyto add-ony pak prohlížeč také zpomalují při startu i při nahrávání stránek. Cílem je tedy vrátit uživatelům kontrolu nad jejich doplňky.

Bohužel i Firefox 8.0 pokračuje v „nešvaru“ předchozích verzí, kdy řada doplňků je vynuceně zakázaná proto, že údajně nejsou s novou verzí Firefoxu kompatibilní.

Firefox 8.0 je ke stažení ve více než 70 jazycích ve verzi pro Windows, Mac OS a Linux ze stránek Mozilly, případně lze využít funkci automatické aktualizace přímo v prohlížeči.

Byl pro vás článek přínosný?