Hlavní navigace

Firefox se nové podoby dočká až v dubnu

4. 2. 2014

Sdílet

 Autor:
Mozilla posunula spuštění nového uživatelského rozhraní prohlížeče Firefox o 6 týdnů na konec dubna.

Australis, jak zní název první velké vizuální změny Firefoxu od března 2011, se v pondělí dostala společně s Firefoxem 29 do vývojové fáze aurora.

Aurora je označení, které Mozilla používá pro fázi předcházející beta verzi, po níž ještě následuje finální verze určená pro distribuci k uživatelům. Každá fáze přitom nastává přesně s odstupem šesti týdnů.

To v tomto případě znamená, že Australis se do finální fáze dostane nejdříve 28. dubna. Nelze přitom vyloučit, že Mozilla vydání nového uživatelského rozhraní ještě o něco odloží.

Australisem se Mozilla snaží zjednodušit stávající uživatelské rozhraní a současně sjednotit verze pro všechny platformy – od desktopů s Windows, OS X nebo Linuxem až po mobilní zařízení. Nové rozhraní však nepřinese zásadní změny. Jde spíše o menší úpravy jako více zaoblené karty, méně nápadné neaktivní záložky a vylepšené možnosti přizpůsobení. Zmizí také oranžové tlačítko Firefox v levém horním rohu, které se poprvé objevilo ve čtvrté verzi prohlížeče.

„17. března opět provedeme vyhodnocení Australise a buď jej povýšíme na betu, nebo jej naopak necháme ve fázi aurora a objeví se tak až ve Firefoxu 30,“ nevyloučil Justin Dolske z Mozilly další možné odložení. Podobný krok však už podle něj nebude možný v případě, že se Australis dostane do fáze beta. Pak už bude nutné dotáhnout vše do finální fáze.

Pokud se Australis neobjeví ve Firefoxu 29 v dubnu, jako další datum se nabízí 9. červen.

příloha_ovladnete_sva_data

Zatímco Mozilla usilovně pokračuje ve vývoji nového rozhraní, uživatelům se chystané změny příliš nezamlouvají. „Pokud bych chtěl prohlížeč, který bude vypadat jako Australis, používal bych Chrome,“ napsal jistý Phillip Jones na oficiálním plánovacím fóru. Pokud prý skutečně dojde ke spuštění nového rozhraní, přejde zpět na starou verzi a vypne si aktualizace. Ostatně podobnou funkci má i rozšíření Classic Theme Restorer, které umožňuje změnit vzhled Firefoxu na starší verze.

 

Byl pro vás článek přínosný?