Hlavní navigace

Google inovuje mapové služby – chystá verzi offline a 3D

8. 6. 2012

Sdílet

 Autor: © Scanrail - Fotolia.com
Společnost Google tento týden oznámila několik novinek ve svých mapových službách.

Mobilní verze služby Mapy Google bude k dispozici v režimu offline, Street View bude k dispozici i pro terén díky novému fotoaparátu zabudovaném v batohu a Google Earth bude brzy nabízet neuvěřitelné 3D snímky, díky kterým budete moci přelétávat nad krajinou.

Novinky o vylepšeních Google Earth a Mapy přišly týden před očekávanou změnou standardních map v systému iOS. Apple podle všeho pravděpodobně opustí Google jako svou výchozí mapovací platformu. Ve světě, kde jsou služby založené na lokalizaci stále populárnější a lukrativnější, je to pro Google špatná zpráva. Možná tak Google chce ukázat Applu, o co přichází. A má co.

Tým Google Earth pracoval poslední rok na přidání funkce přeletů nad terénem. Produktový manažer Peter Birch demonstroval novou funkci tím, že se prolétl nad některými známými místy v San Francisku a ukazoval z různých úhlů radnici, Coit Tower nebo Embarcedero.

Google prozrazuje, že uzavřel smlouvu s flotilou malých letadel, která jsou vybavena kamerami Google Earth. Létají okolo vysokých budov a ostatních památek a v pásech nad městem pořizují z různých úhlů tisíce 3D obrázků každého objektu a každého kusu krajiny.

Poté za pomoci automatizovaného procesu pojmenovaného Stereophotogamitry několik počítačů využívá složité algoritmy k prozkoumání všech obrázků pořízených letadly. Následně jsou vybrány nejlepší obrázky každé malé části každého objektu a spojeny dohromady do kompletního 3D obrázku. K dispozici je mnoho 3D snímků každé budovy nebo památky, které pokrývají každý úhel, jenž by člověk viděl, kdyby kolem letěl letadlem. Google prozrazuje, že nová funkce přeletu by měla být k dispozici pro malou skupinu měst „během několika příštích týdnů“.

Také služba Google Street View se dočkala několika nových triků. Luc Vincent, technický ředitel Google Street View, předvedl nový způsob, jak budou fotoaparáty Street View zachycovat snímky mimo silnice. Představil nový fotoaparát do batohu (Trekker), který je určen pro nošení lidmi, váží zhruba 18 kilo a pořizuje panoramatické snímky kteréhokoliv místa, kam se jen dá pěšky dostat. Trekker doplní současné fotoaparáty Street View určené pro pohyb mimo vozovku, jako jsou například trojkolky Google.

A konečně, po mnoha žádostech od uživatelů, je mobilní verze Map Google použitelná, i když není k dispozici Wi-Fi nebo mobilní síť. Stačí si před odchodem z domova vybrat sekci mapy, kterou potřebujete, aby byla k dispozici offline. Mapa se poté stáhne a bude pracovat offline velmi podobně, jako funguje, když jste připojeni.

Mapa bude kvůli lokalizaci spolupracovat se signálem GPS, nicméně nebude možné přiblížení až na úroveň Street View. Tato nová možnost bude k dispozici v několika příštích týdnech pro operační systém Android, nikoliv pro iOS.

Google prozrazuje, že již nasbíral více jak 20 petabajtů obrázků Street View a že 75 procent všech obyvatel země může nyní vidět svůj dům ve vysokém rozlišení pomocí služby Mapy Google.

Nicméně se tento týden objevila pro Google i špatná zpráva. A to ze strany Applu. Web Wall Street Journal prozradil, že má potvrzené zprávy, že tato firma nahradí koncem roku službu Mapy Google svým vlastním mapovým systémem. Podle zmiňovaného webu spustí Apple svou vlastní mapovou službu jako součást nového operačního systému iOS 6 pro iPhony a iPady. V současnosti je služba Mapy Google výchozí mapovou službou na iPhonech i iPadech.

Byl pro vás článek přínosný?