Hlavní navigace

Google nabízí videokonference pro firmy

9. 2. 2014

Sdílet

 Autor: © skvoor - Fotolia.com
S novým videokonferenčním nástrojem se chce Google dostat blíže k podnikovým zákazníkům a začít konkurovat službě Lync od Microsoftu. Na český trh však dorazí se zpožděním.

Ambicí nového zařízení, které Google představil ve čtvrtek, je spojit službu Google+ Hangouts s podnikově zaměřenými aplikacemi Google Apps a výrazně tak firmám ulehčit pořádání videokonferencí ve vysokém rozlišení.

Nový nástroj bude soupeřit s podobnými řešeními WebEx od Cisco Systems a Lync od Microsoftu.

„Nejlepší schůzky jsou ty osobní. V dnešní době spolu však potřebují být ve spojení i lidé, které od sebe jinak dělí velké vzdálenosti. Je nutné zkoordinovat různá časová pásma a propojit více telefonů do konferenčních hovorů. Uživatelé přitom musí mít možnost připojit se k těmto hovorům z různých míst i zařízení,“ napsal viceprezident Googlu pro produktový management Caesar Sengupta na oficiálním blogu.

Google tak přichází s vlastním řešením, u kterého doufá, že mu – stejně jako k tomu účelu upravené Google Apps – vytvoří cestu k firemním zákazníkům.

Chromebox pro firemní videokonference poběží na procesoru Intel Core i7. Bude vybaven kamerou s vysokým rozlišením, mikrofonem kombinovaným s reproduktorem a dálkovým ovládáním. Do jednoho videohovoru se může zapojit až 15 uživatelů z ostatních konferenčních místností, notebooků, tabletů nebo telefonů.

Pokud se bude chtít do hovoru zapojit někdo, kdo nemá Chromebox, bude tak moci učinit v případě, že vlastní účet služby Gmail. Stejně tak se mohou prostřednictvím nástroje Vidyo připojit i uživatelé používající jiné videokonferenční systémy.

„Prostě vejdete do místnosti, stisknete dálkové ovládání a schůzka může začít,“ napsal Sengupta. „Nepotřebujete k tomu žádné složité kódy, hesla ani PIN. Stejně tak se obejdete bez kabelů a adaptérů. Díky propojení s Google Apps navíc můžete zakládat místnosti a zvát do nich uživatele přímo z Kalendáře Google .“

Chrombox pro videokonference je momentálně k dispozici pouze na americkém trhu za pořizovací cenu 999 dolarů. V další fázi se mají dočkat uživatelé v Austrálii, Kanadě, Francii, Japonsku, Španělsku, Velké Británii a na Novém Zélandu.

příloha_ovladnete_sva_data

Analytici se vesměs shodují, že nízká pořizovací cena může být výrazným tahákem nového produktu. Podobné systémy totiž běžnou stojí i několik tisíc dolarů. Chromebox by navíc mohl zvýšit popularitu služby Hangouts, která je součástí sociální sítě Google+.

 

Byl pro vás článek přínosný?