Hlavní navigace

Google tento týden pravděpodobně představí Chrome OS

9. 5. 2011

Sdílet

Tisíce vývojářů se tento týden sjedou do San Franciska na Google I/O konferenci. Komentátoři očekávají mj. představení finální verze Chrome OS.

Google I/O konference, určená pro vývojáře, proběhne zítra a pozítří a na programu jsou podle očekávání Android, Chrome, Google Apps a další žhavé technologie Googlu.

Nicméně asi největší očekávání jsou spojena s možným uvedením operačního systému Chrome OS, který Google vyvíjí od roku 2009 a již dříve slíbil, že první počítače s ním by měly přijít na trh v polovině roku 2011. Termín je tedy již na spadnutí. Již v předchozích dnech se navíc objevily informace o spojení se Samsungem na uvedení prvního komerčně dostupného laptopu s nejnovějším operačním systémem využívajícím model cloud computingu. Uvedení tohoto zcela laptopu je očekáváno tento týden, takže jeho představení právě na I/O konferenci je vysoce pravděpodobné. Nicméně komentátoři se shodují, že pozice Chrome OS bude obtížná, protože byl vyvíjen primárně pro netbooky a zájem o ně rychle ochladá ve prospěch tabletů. Více viz článek Chrome OS je na cestě, vřelého přijetí se ale asi nedočká.

Nicméně i v oblasti tabletů má Google svoje želízko v ohni, jedná se o Android 3.0, který prošel od verze 2.x určené pro mobilní telefony opravdu výraznou proměnou. Google se chce na I/O konferenci zaměřit na to, jak vývojáře naučit nejlépe tvořit aplikace pro Android Market. Zda bude řeč i o sledování polohy uživatelů, což bylo poměrně ožehavé téma posledních týdnů, není dosud jasné.

Další významnou pozici na dvoudenní konferenci budou mít Google Apps, včetně Gmailu a kancelářského balíčku Google Docs a jsou jim věnovány desítky technických sekcí. Tento balíček je bezplatný pro běžné uživatele, ale pro firmy Google nově zavádí poplatek za verzi pro více než 10 uživatelů. Mezi další novinky, které Google právě testuje, patří nová podoba vyhledávání výsledků, která má být přehlednější a jednodušší. Nicméně na novou podobu vyhledávání se hned snesla kritika v tom směru, že Google nyní poskytuje méně informací a může tak být obtížnější nalézt požadovaný výsledek.

O tom, že očekávání od vývojářské konference Googlu, jsou letos opravdu vysoká, svadčí i skutečnost, že vstupenky na ní jsou na eBay nabízeny za 2 000 dolarů.

Byl pro vás článek přínosný?