Hlavní navigace

Google uvolnil Android 4.3 a tablet Nexus 7

25. 7. 2013

Sdílet

 Autor: © Zach Miners - IDG
Nový tablet s Full HD rozlišením bude v prodeji od 30. července, Android 4.3 je k dispozici již nyní.

Google včera v San Franciscu předvedl řadu novinek, které jsou prakticky ihned dostupné. Za hardware to byla nová verze populárního 7palcového tabletu. Proti dosavadní verzi je jeho procesor 2krát rychlejší a grafický procesor 4krát. Posílení výkonu bylo nezbytné vzhledem k Full HD (1920x1200, čili 1080p) rozlišení dotekové obrazovky, což na současných 7palcových tabletech nemá podle představitelů firmy Google obdoby. Nejlevnější verze tabletu bude nabízena za 229 dolarů, což je o 20 dolarů více než za Kindle Fire HD s podobnou velikostí, ale o výrazně méně proti iPadu Mini, který se 7,9palcovou obrazovkou o rozlišení 1024x728 stojí 329 dolarů.

Součástí premiéry byla i nová verze operačního systému Android 4.3, která je okamžitě k dispozici na Google Play pro nový Nexus, ale i starší verze Nexus 4, Nexus 7, Nexus 10 a všechny varianty zařízení Galaxy Nexus. Uživatelé jiných zařízení si samozřejmě budou muset počkat na rozhodnutí příslušného výrobce, zda, kdy a jak bude aktualizace distribuována.

Google Nexus 7Mimo již obvyklé opravy chyb a optimalizace chodu se v Androidu 4.3 objevila řada nových funkcí. Mnoho z nich se týká herní oblasti, jako například hardwarová akcelerace 2D grafiky, která potěší především vývojáře her, ale i aplikací snažící se o náročné vizualizace v mobilních zařízeních. Vykreslování navíc dokáže konečně plně využít multithreadingu nad všemi jádry procesoru. Android 4.3 také podporuje grafickou knihovnu OpenGL ES 3.0 a její volání zpřístupňuje přes API i vývojářský framework, je ale podporována pouze v zařízeních s dostatečným grafickým hardwarem, jako je Nexus 4, 7 (pouze verze roku 2013) a 10.

Velká pozornost byla věnována hardwarovým optimalizacím i dalších funkcí, což by mělo odstranit současnou nutnost neustálého vypínání například BlueTooth či GPS. Díky Bluetooth Smart Ready budou moci zařízení s Androidem 4.3 průběžně komunikovat s různými snímači, aniž by to nadměrně vyčerpávalo baterie. To by mělo umožnit zcela nové aplikace v oblasti zdravotnictví nebo sportu. Stejně tak hardware geofencing implementuje hardwarovým způsobem řadu výpočtů nezbytných pro průběžné určování polohy neustále se pohybujícího zařízení a režim „Wi-Fi scan-only“ vyhledává okolní sítě Wi-Fi, aniž by se k nim pokoušel připojit. Je očividné, že v nové generaci zařízení bude přesná poloha k dispozici neustále a nikoli pouze v intervalu 3-4 hodin, po který baterie současných mobilů dokáží napájet čip GPS.

Z hlediska vlastního operačního systému bude zřejmě nejdůležitější podpora omezených profilů, ve kterých vlastník zařízení nadefinuje míru přístup k zařízením pro jednotlivé uživatele. To bude neocenitelné nejen pro rodinné používání jediného zařízení, ale i pro nasazení zařízení ve firmách či ve formě kiosků či dálkových ovládání. Tato funkce bude k dispozici pouze v tabletech, nikoli mobilech s Androidem 4.3 – pravděpodobně z důvodů patentů držených firmou Nokia.

Byl pro vás článek přínosný?