Hlavní navigace

Google výrazně usnadní správu Chromebooků

19. 3. 2018

Sdílet

 Autor: HP
Google pokračuje ve vylepšování možností správy zařízení s operačním systémem Chrome OS. Po integraci UEM (Unified Endpoint Management) cloudového portálu VMware Workspace z minulého roku firma rozšiřuje počet EMM platforem, které mohou IT manažeři využít.

Balíček Chrome OS Enterprise nyní získá produkty čtyř lídrů trhu se softwarem pro správu podnikové mobility a nabídne tak komplexní službu s UEM schopnostmi.

Minulý rok Google představil svůj balíček Chrome OS Enterprise a nabídl integraci s UEM cloud portálem VMware Workspace ONE, což usnadňuje správu Chrome OS zařízení sjednocením Chrome Enterprise a VMware nástrojů do jediné konzole. Za službu si Google účtuje 50 dolarů na každé připojené zařízení ročně.

Další nástroje pro správu mobility, které do Chrome OS proniknou, jsou Cisco Meraki, IBM MaaS360, Citrix XenMobile a Zoho.

Cisco Meraki nabízí bezpečnostní funkce a správu koncových bodů skrze rozhraní založeném na webovém prostředí. IBM MaaS360 umí využít počítačový systém Watson a pomůže se správou chytrých telefonů, tabletů, laptopů a zařízení internetu věcí z jediné konzole.

Citrix XenMobile poskytuje správu mobilních zařízení a aplikací; Zoho se pak specializuje na CRM, které zahrnuje správu různých koncových bodů včetně mobilních zařízení.

„S těmito partnery si mohou podniky vybrat to nejlepší řešení pro své potřeby,“ sdělil Google.

Vylepšení plánuje Google i pro samotný Chrome. Časem mají mít IT administrátoři přístup k hlášením prohlížeče na lokálním zařízení, což jim umožní snáze porozumět každému ze strojů, který spravují.

Obě oznámení jsou součástí dlouhodobé strategie Googlu zaměřené na to, aby IT administrátoři mohli spravovat Chrome OS zařízení skrze jedinou konzoli.

Rozšíření EMM podpory je podle Phila Hochmutha, programového ředitele podnikové mobility IDC, dobré pro takové podniky, které platforma zajímá, ale nejsou si jisty, jak ji zabezpečit a spravovat.

„Myslím, že podobně důležité pro podniky je také zahrnutí podpory Active Directory pro zařízení, což umožňuje jejich správu i mimo identifikační systém Googlu,“ popsal Hochmuth skrze e-mail.

Ve stručnosti umožňuje UEM IT ředitelům vzdáleně spravovat, ovládat a zabezpečovat všechna zařízení od mobilů přes tablety, laptopy a stolní počítače až po internet věcí.

příloha_ovladnete_sva_data

Podle analýzy společnosti Forrester Research využívalo Chromebook k práci celosvětově asi 4 % pracovníků. „Co oznámení Googlu ukazuje, je především nevídaný zájem podnikové sféry o Chromebooky,“ věří analytik Forresteru Andrew Hewitt.

I přes integraci mnohého softwaru pro správu podnikové mobility má přes sebou Google nezanedbatelný problém: Microsoft má velkou podnikovou základnu a UEM, které však Google nezahrnul do svého balíčku. To pro něj může představovat zádrhel. Obzvláště proto, že Windows 10 disponují EMM nástroji a umožňují podnikům instalovat a nastavovat PC pomocí „moderní správy,“ která zahrnuje API pro správu mobilních zařízení (MDM) a různá ovládání.

Byl pro vás článek přínosný?