Hlavní navigace

HP začíná zveřejňovat kód webOS

27. 1. 2012

Sdílet

 Autor: © HP
Společnost HP ve středu oznámila, že v září 2012 hodlá zveřejnit kód svého operačního systému webOS jako open source. Pro zveřejnění celého kódu zvolila licenci Apache verze 2.0.

webOS je operační systém vyvinutý společností Palm, kterou HP zakoupil v roce 2010. V prosinci 2011 oznámil, že kód tohoto mobilního operačního systému uvolní jako open source. Společnost HP se k tomuto kroku rozhodla poté, co ukončila další vývoj mobilních telefonů a tabletů s tímto operačním systémem.

Nyní zveřejnila časový plán uvolňování jednotlivých komponent. Jako první je okamžitě k dispozici Enyo 2.0. Jedná se o nástroj, který umožňuje jedné aplikaci pracovat v různých operačních systémech. Vývojáři tedy budou moci snadněji připravit aplikaci, která bude fungovat nejen v systémech iOS a Android, ale i ve webových prohlížečích spuštěných v osobním počítači.

HP předpokládá, že betaverze celého systému bude k dispozici v srpnu a finální verze v září tohoto roku. Společnost zvolila rychlejší vývoj než jiné mobilní projekty typu open source. Například v příkladě Symbianu trvalo uvolnění kódu téměř dva roky. Mezitím se ale stihly prosadit operační systémy Applu a Googlu. Projekt Symbian byl nakonec ukončen, nadace, která jej spravovala, byla zrušena a vše, co zůstalo, se vrátilo zpět do vlastnictví Nokie.

Podle slov Jaye Lymana, analytika společnosti 451 Group, by měl být proces otevření zdrojového kódu webOS méně složitý než v případě Symbianu. Ten svůj názor vyjádřil v prosinci loňského roku, poté, co HP zveřejnil informace o chystaném otevření kódu svého operačního systému. Dokonce předpovídal, že by k tomu mohlo dojít již v první polovině tohoto roku.

Také odhadl, že se HP rozhodne pro licenci Apache. Jedná se totiž o volnější licenci, která vývojářům umožňuje kombinovat kód open source s vlastními programy a prodávat produkty, které takto vytvořený software používají.

Byl pro vás článek přínosný?