Hlavní navigace

Inovace motor byznysu

18. 4. 2019

Sdílet

 Autor: © Oracle
Inovace snadno s Javou. Zdarma s Red Hatem.

Konkurence na dnešním trhu je obrovská, a tak firmy napříč všemi vertikálami hledají každou výhodu, která by jim umožnila udržet či spíše vylepšit jejich současnou pozici. S ohledem na dynamický rozvoj nejen technologií, ale i neustále rostoucí nároky ze strany zákazníků je už nutností přicházet s novými nápady a službami, které zvyšující se požadavky zákazníků uspokojí. A ani jedno již přitom nejde bez podpory ze strany informačních technologií. Inovativní aplikace jsou vyžadovány jak vnitřními odděleními, tak koncovými zákazníky – a zdaleka to neplatí jen pro mladší generace, jak bylo dříve zvykem.

Java zdrojem inovací. Může se však prodražit.

Jedním z nejoblíbenějších programovacích jazyků pro vývoj aplikací, které naplňují onen inovativní přístup k zákazníkovi, je bezesporu Java. Ta se spolu s ostatními technologiemi a nástroji navázanými na tento jazyk – zejména pak s nástrojem OracleJDK (Java Development Kit od společnosti Oracle) – stala uznávaným etalonem, který umožňuje efektivní rozvoj stávajících i vývoj nových podnikových řešení.

Vývojáři si na Javu zvykli a dokáží z ní vytěžit opravdové maximum. Nyní ovšem stojí před zásadní výzvou, kterou přináší změna licencování platformy OracleJDK, kterou vývojáři k vývoji aplikací v Javě masivně využívají. Od letošního roku se společnost Oracle rozhodla jeden z nejoblíbenějších nástrojů pro vývoj v Javě zpoplatnit. A aby to nebylo tak jednoduché, tak změny ve způsobu licencování nejsou příliš přehledné. Firmy se tak dostávají do situace, kdy jsou nuceni za dříve zdarma dostupnou platformu platit, přičemž náklady se mohou těm s aktivnějším vývojem vyšplhat až desetitisícům dolarů.

Box:
OracleJDK vs. Red Hat OpenJDK

OracleJDK je implementace platformy Java, která byla započata v roce 2009 společností Sun Microsystems a kterou v současnosti vyvíjí Oracle Corporation. Historicky byla k dispozici zdarma, to se v roce 2019 mění. Od verze Java 11 bude Oracle JDK zdarma pouze pro vývoj a testování, ale ne pro produkční použití. Zdarma bude dostupná pouze open source verze platformy OpenJDK. A jaký je rozdíl mezi Oracle JDK a OpenJDK? Z pohledu kódu žádný, jenom Oracle JDK obsahuje navíc zajímavé nástroje.

Red Hat OpenJDK je open source implementace platformy Java, která je svými funkcemi víceméně totožná s platformou OracleJDK, je ovšem bezplatně k dispozici v rámci operačního systému Red Hat Enterprise Linux (RHEL) a middleware produktů od Red Hatu  a liší se velmi výrazně z pohledu technické podpory. 

Vývoj v Javě zdarma. S Red Hatem.

Proč platit za něco, co je jinde zdarma. Vzniklou situaci mohou firmy řešit opuštěním Javy, případně využíváním k vývoji jen omezené škály funkcí nebo poskytováním výsledných řešení a aplikací pod nekomerční licencí. Pokud ale chceme zůstat maximálně inovativní, i nadále podporovat konkurenceschopnost svých organizací včetně dalšího podnikatelského rozvoje a v nepolední řadě i zlepšovat zákaznickou zkušenost klientů, poohlédněme se po nástroji, který by byl pro vývoj na Javě k dispozici zdarma.

OpenJDK nabízí bez dodatečného licencování společnost Red Hat v rámci svého middlewarového portfolia. S Red Hat OpenJDK tak mohou vývojáři i nadále využívat výhod Javy bez obav z dodatečných poplatků či nutnosti přepisovat aplikace na jinou platformu. Vývojáři i provozní oddělení získávají v technologiích Red Hat nejen řešení vhodná pro naplnění potřeb digitální transformace, ale také jistotu, že nyní ani v budoucnu nebudou limitování licenčními omezeními nebo finančními nároky. Jde o zcela zásadní konkurenční výhodu, díky které lze zajistit ochranu investic, nižší celkové náklady na vlastnictví i rychlou návratnost vynaložených prostředků. Red Hat tak svůj vztah k open source světu dokazuje i na tomto nepříliš diskutovaném problému a dává zákazníkům veškerou volnost i podporu.

Zpoplatnění dříve zdarma dostupné technologie přináší do světa IT značné problémy,“ upozorňuje Iveta Babulenková, obchodní manažerka pro Českou republiku a Slovensko ve společnosti Red Hat. Vývojáři ani management firem se nemohou v dlouhodobém horizontu spolehnout na neměnnost výchozích předpokladů, což s sebou nese značná rizika. V Red Hatu jdeme opačnou cestou, kdy našim zákazníkům přinášíme ty nejmodernější technologie za předem známých a neměnných licenčních podmínek. Navíc Javu zpřístupňujeme i na dalších platformách, nejen na Linuxu.

příloha_ovladnete_sva_data

Optimalizací IT k rozvoji podnikání

Výhody spojení Javy a dalších technologií Red Hat souvisí i s tím, že dnes bývá podniková informační architektura různorodou směsí moderních i zastaralých technologií, pro provoz jsou využívány tradiční hardwarové prvky, virtuální servery i cloudové služby a ve větší či menší míře je používána pokročilá funkcionalita pro automatizaci důležitých procesů. Aby spolu vše efektivně spolupracovalo a bylo možné zavádět inovace nebo optimalizovat stávající IT prostředí, je nutné mít k dispozici i pokročilou spojující integrační technologii – například právě Red Hat Middleware, v rámci kterého mimo jiné Red Hat nabízí i nástroj Red Hat OpenJDK zdarma.

Byl pro vás článek přínosný?