Hlavní navigace

Intel chce dodávat operační systém pro big data

14. 2. 2014

Sdílet

 Autor: © Ben Chams - Fotolia.com
Nově oznámena platforma Intel Data Platform obsahuje nejnovější verzi distribuce Intel Hadoop a firma by s ní ráda získala dominanci na trhu operačních systémů pro zpracování velkých objemů dat.

Intel Data Platform by měl nabídnout Hadoop a kolem něj sadu nástrojů a funkcí, jejichž zabezpečení a spolehlivost by splňovaly požadavky velkých podniků. Platforma by měla být k dispozici v příštím čtvrtletí ve verzích Enterprise Edition (zdarma, ale bez podpory) a Premium Edition (předplacená služba zahrnující podporu, aktualizace a proaktivně dodávané bezpečnostní záplaty).

Konkurence

Konkurencí Intelu jsou zde např. firmy Hortonworks a Cloudera. Analytici souhlasí, že Hadoop se nachází ve významném bodě svého vývoje. O platformu se zajímá řada firem, které ji vylepšují, stále však vzhledem ke své licenci zůstává otevřená; trend v řadě ohledů připomíná dřívější osud Linuxu. Konkurenční výhodou distribuce Intel Hadoop má být vyšší výkon, daný optimalizací pro procesory Intel Xeon a úložné systémy typu SSD. Zrychleno má v rámci Hadoopu být také šifrování a dešifrování dat (pomocí technologie AES-NI), další vylepšení se týkají zpracování streamovaných dat a iterativních analýz.

Systémová vrstva

Intel ovšem dle vyjádření jednoho ze svých ředitelů Jasona Feddera nechce dodávat end-to-end řešení pro big data, ale pouze podkladovou platformu, „operační systém". Aplikační vrstvu mají vytvářet partneři, nezávislí dodavatelé softwaru nebo samotní zákazníci.

příloha_ovladnete_sva_data

Jako určitá překážka pro širší nasazení Hadoopu se dnes udává nedostatek programátorů a datových specialistů, kteří dokáží pracovat s tímto frameworkem na nízké úrovni. Také zde se Intel chystá vydat sadu podpůrných nástrojů.
Hadoop je platforma šířená open source, zastřešená nadací Apache Software Foundation.

 

Byl pro vás článek přínosný?