Hlavní navigace

Jak často se aktualizují nejpoužívanější browsery?

29. 6. 2018

Sdílet

 Autor: Rob Schultz, IDG US
Nejčastěji aktualizovaný prohlížeč? Jej jím Chrome. A kdo naopak nejméně často?

Všechny prohlížeče si jsou rovny, jen některé si jsou rovnější. V mnohém pravdivé tvrzení, ať už jde o zátěž, jakou představují pro baterii notebooku, paletu nejrůznějších rozšíření, četnost bezpečnostních aktualizací anebo to, jak si prohlížeč dokáže poradit s ad trackery.

V neposlední řadě platí tehdy, chceme-li zhodnotit, jak je ten který prohlížeč v danou chvíli „čerstvý“.

Jelikož totiž přední výrobci – Google, Mozilla, Microsoft a Apple – aktualizují své výrobky – Chrome, Firefox, Edge a Safari – v odlišném rytmu, některé jsou obvykle „čerstvější“ než jiné.

Sesumírovali jsme, které z prohlížečů jsou refreshovány nejčastěji a naopak.

 

Google Chrome

Google v loňském roce aktualizoval Chrome osmkrát, což je ze zmíněné konkurence nejvíc. Od Chromu 56 vydaného 25. ledna, po Chrome 63 z 6. prosince, tedy v průměru každých 45 dní. Nejkratší období, 41 dní, uteklo mezi Chromem 57 a 58, naopak nejdelší bylo 50 dní. Letos se Chrome zatím dočkal čtyř aktualizací, v průměrném intervalu 43 a půl dne.

 

Firefox

Mozilla svůj Firefox loni aktulaizovala sedmkrát, v průměru každých 49 dní – nejkratší interval byl 42 dní, nejdelší 56 dní, a to mezi Firefoxem 55 a 56 na sklonku léta. Letos se zatím Firefox dočkal tří aktualizací, tedy zhruba co dva měsíce.

 

Edge

Edge od Microsoftu se v roce 2017 dočkal jen dvou aktualizací. Společnost oznámila, že prohlížeč navázaný na operační systém Windows 10 osamostatní tak, aby mohl být aktualizován častěji, nezávisle na OS, zatím tak ale neučinila. Letos byl Edge aktualizován zatím jednou, 30. dubna, v rámci aktualizace Windows 10 s kódovým označením 1803.

 

Safari

příloha_ovladnete_sva_data

Safari bylo loni aktualizováno jen jednou, v rámci upgradu MacOS, a to z verze 10.12 (Sierra) na 10.13 (High Sierra). Podobně jako Edge také Safari je vázán na operační systém, při jedné aktualizaci ročně je tak logické, že výčet novinek bývá obvykle delší než u Chromu či Firefoxu.

Na letošní aktualizaci Safari ještě čeká, ačkoliv verze číslo 12 by se měla objevit na podzim, jako součást macOS Mojave.

Byl pro vás článek přínosný?