Hlavní navigace

Jak může běžný uživatel již nyní legálně získat Windows 8?

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Windows 8 ve verzi pro vývojáře, IT profesionály a firmy vlastnící licenci na produkty společnosti vydal Microsoft 15. srpna. Může ale i běžný uživatel vyzkoušet Windows 8?

Tedy samozřejmě míněno ještě před oficiálním uvedením tohoto operačního systému, které je plánováno na 26. října.
Ano, možnosti jsou hned dvě, jedna zdarma, druhá za poplatek.

 

První cestou je časově omezená zkušební verze Windows 8 Enterprise. Ta je určená na firmy a lze ji z webu Microsoftu stáhnout zdarma. I když Microsoft uvádí, že tato verze je „zaměřená na vývojáře, kteří pracují na aplikacích pro Windows 8, a IT profesionály, kteří chtějí operační systém vyzkoušet pro svou firmu," nebrání ve stažení a instalaci nikomu.

Zkušební verzi je možné stáhnout ve 32bitové i 64bitové podobě, její funkčnost je ale omezena na 90 dní. Poté, co tato doba uplyne, se systém přepne do stejného režimu jako jeho padělané kopie. Pozadí desktopu zčerná, zobrazují se zprávy, že operační systém není autentický, a zařízení na kterém běží, se každou hodinu vypíná.

Tato verze také nemůže být rozšířená na plnou licencovanou. „Zkušební verzi není možné upgeadovat na plnou licencovanou verzi Windows 8, je vyžadována čistá instalace," dodává Microsoft. Na vyzkoušení toho, zda operační systém poběží na starším hardwaru, je ale zkušební verze dostačující.

 Podrobnosti (Microsoft)

 

Druhý způsob, jak vyzkoušet Windows 8 již nyní, je zaplatit roční členství v TechNet. Nejnižší předplatné je za 199 dolarů (cca 4 000 Kč) a po jeho úhradě lze získat dva produktové klíče k Windows 8 Pro.

Nevýhodou je, že podle podmínek licence není možné používat tento software poté, co předplatné na TechNet vyprší. „Musíte přestat používat software a musíte zničit veškeré kopie softwaru, které jsou ve vašem vlastnictví," píše Microsoft ve smlouvě o předplatném.

Na druhou stranu předplatné TechNet Standard umožňuje také přístup k dalším programům a operačním systémům - například k Windows 7, MS Office 2010, Office for Mac Home and Business a v budoucnu také k Office 2013. Ke každému z těchto programů jsou v základní verzi předplatného TechNet také dva produktové klíče.

příloha_ovladnete_sva_data

Podrobnosti (Microsoft)

 

Byl pro vás článek přínosný?