Hlavní navigace

K dispozici je nástroj pro zákaz IE 11 ve Windows 7

15. 10. 2013

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Microsoft uvolnil nástroj, který zabrání automatické instalaci prohlížeče Internet Explorer 11 do zařízení se systémem Windows 7.

IE11 Blocker Toolkit je určen zejména pro podnikové uživatele, kteří chtějí své zaměstnance udržet na starších verzích IE. Součástí balíčku je skript, který lze spustit lokálně, stejně jako šablona pro správce firemních sítí, kteří tak mohou zablokovat IE11 v nastavení zásad skupiny.

Nástroj je určen pouze pro uživatele operačních systémů Windows 7 a Windows Server 2008 R2, na kterých by za normálních okolností proběhl přechod na novější verzi IE pomocí služby automatických aktualizací.

Společnosti, které pro upgrade programů používají služby WSUS nebo System Center 2012, si balíček stahovat nemusí. Samy si prostřednictvím nich zvolí, jestli o nasazení IE11 mají zájem, či nikoliv.

Speciální nástroj mohou samozřejmě využít i běžní uživatelé Windows 7, kteří se tak IE11 vyhnou bez nutnosti vypínání automatických aktualizací.

Microsoft obdobné nástroje vydal již v minulosti pro prohlížeče IE7, IE8, IE9 a IE10. Vždy tak učinil několik dní před uvolněním finální verze prohlížeče. Počátkem letošního roku takto například společnost zveřejnila nástroj pro zablokování IE10 asi tři týdny před oficiálním uvedením prohlížeče.

Pokud se stejného harmonogramu bude Microsoft držet i nyní, půjde nová verze Internet Exploreru do oběhu někdy koncem tohoto měsíce nebo počátkem listopadu. Společnost již dříve odmítla zveřejnit přesné datum s tím, že k uvedení IE11 dojde někdy na podzim.

IE11 pro Windows 8.1 bude k dispozici ještě o něco dříve. Prohlížeč je totiž součástí upgradu na Windows 8, který se má objevit ve Windows Store ve čtvrtek. Ve stejný den si prohlížeč budou moci stáhnout také uživatelé Windows 8 a Windows RT.

Nástroje pro zablokování automatické instalace získaly na důležitosti v roce 2012, kdy Microsoft spustil mechanismus tichých aktualizací. Velká část uživatelů Windows XP takto ze dne na den přešla na IE8, zatímco prohlížeč v zařízeních s Windows Vista byl aktualizován na verzi IE9. Na Windows 7 se pak objevil prohlížeč IE10.

Ve stejném duchu bude uživatelům Windows 7 distribuována také nejnovější verze. Pokud se bude opakovat situace z letošního března, kdy byl uvolněn IE10, získá IE11 velmi rychle významný tržní podíl.

Byl pro vás článek přínosný?