Hlavní navigace

Koalice FairSearch si stěžuje v Evropě na Android

Sdílet

 Autor: © jorisvo - Fotolia.com
Skupina vedená Microsoftem obviňuje Google, že používá svůj mobilní operační systém jako trojského koně a vytváří si monopol. Obrátila se proto s oficiální stížností na Evropskou komisi.

FairSearch, koalice, mezi jejíž členy patří například společnosti Microsoft, Nokia nebo Oracle, podala stížnost na Google a jeho operační systém Android k Evropské komisi. Koalice ve své stížnosti uvádí, že Google používá operační systém jako trojského koně, kterým se snaží oklamat partnery a získat monopol na trhu s mobilními zařízeními.

Podíl Androidu na trhu s mobilními telefony byl ve druhém čtvrtletí podle agentury Strategy Analytics 70 procent. Podle FairSearch zneužívá Google svou dominanci k tomu, aby odřízl všechnu konkurenci.

Způsob, kterým Google do zařízení přidává aplikace, jako jsou například Mapy či Youtube, „znevýhodňuje ostatní poskytovatele a dává Googlu kontrolu nad daty zákazníků.“ Stížnost také uvádí, že „predátorská distribuce Androidu pod výrobní cenou komplikuje ostatním poskytovatelům operačních systémů možnost konkurenceschopnosti,“.

„Žádáme Komisi, aby jednala rychle a rozhodně a aby ochránila konkurenci a s ní i inovace na tomto kritickém trhu. Neúspěch pouze Google posílí a bude se opakovat jeho zneužití dominance, které proběhlo na desktopu,“ napsala skupina FairSearch ve svém prohlášení.

Tato stížnost není první, kterou skupina FairSearch proti Googlu podala. Kromě toho, že se zaměřuje na vyhledávací techniky Googlu, minulý měsíc koalice podala námitku u ICANN (Internetová korporace pro přidělování jmen a adres) kvůli žádosti Googlu o registraci nových generických domén včetně „.search“, „.fly“ nebo „.map.“

Google stížnost nijak nekomentoval, pouze řekl, že s Evropskou komisí spolupracuje.

Nazvat strategii Googlu trojským koněm je trochu předbíhání. Zatím není známo, jaké záměry společnost se svým operačním systémem má, řekl Geoff Blaber, analytik ze spolčenosti CCS Insight. „Google má však kvůli této stížnosti důvod k nervozitě,“ dodal.

Google se bude bránit pravděpodobně tím, že je Android platforma open source a smartphony mohou být vyrobeny i bez jejich služeb. Google také může poukázat na nedávno představený Facebook Home, který služby Facebooku vkládá před programy a funkce Androidu, řekl Blaber.

Když přijde na obvinění týkající se „predátorské distribuce Androidu za nízké ceny,“ má Blader pro stížnosti FairSearch menší pochopení. „Je to velmi složitý argument na trhu, kde se open source rychle stává normou. Ve skutečnosti již pouze Microsoft lpí na modelu založeném na licenčních poplatcích,“ řekl.

Evropská komise potvrdila, že stížnost obdržela, ale nijak tato obvinění Googlu nekomentovala.

Byl pro vás článek přínosný?