Hlavní navigace

Linux Mint 13 navazuje na tradice Gnomu

27. 5. 2012

Sdílet

 Autor: © Linux Mint
Nová verze linuxové distribuce Linux Mint je k dispozici ve dvou verzích – Cinamon a Mate, jejichž grafické uživatelské rozhraní navazuje na rozhraní Gnome.

Linux Mint, která staví na základě nejrozšířenější linuxové distribuce Ubuntu, řeší problém s roztříštěností vývoje grafického rozhraní Gnome po svém. Varianta nazvaná Mate navazuje na dosud nejrozšířenější verzi Gnome 2, zatímco Cinamon staví na Gnome 3, která v současnosti prochází fází intenzivního vývoje a rychlých změn. Protože staví na aktuální verzi Ubuntu 12.04 LTS, bude i nový Mint nabízet podporu do dubna 2017.


„Tyto dvě nová grafická rozhraní patří mezi ta nejlepší, která jsou v současnosti k dispozici. Jsou dokonale napojená na Linux Mint a nabízejí skvělé alternativy uživatelům zvyklým na Gnome 2,“ napsal Clement Lefebvre, zakladatel distribuce a její hlavní vývojář na blogu v den jejího vydání.


Společnost Canonical, která vyvíjí Ubuntu, opustila prostředí Gnome loni a přešla na rozhraní Unity, které se podle techniků spolčenosti lépe hodí pro nasazení v různých zařízeních včetně chytrých televizí.

příloha_ovladnete_sva_data


Linux Mint 13 sice stále vychází z Ubuntu, nepřipojil se ale k přechodu na Unity a dál pokračoval v podpoře Gnome. Nová verze jako první opouští od označení Gnome a místo toho zavádí vlastní názvy. Mate je stabilnější a podporuje i starší hardware, Cinamon nabízí nejmodernější funkce a lepší podporu 3D grafiky. Obě prostředí jsou ale vytvořena tak, aby si byla při používání co nejpodobnější, proto bude záležet na uživateli a jím používaném hardwaru, pro kterou verzi se rozhodne.


Kromě změny grafického rozhraní přichází Linux Mint s dalšími novinkami. Obsahuje například grafické rozhraní MDM nebo možnost nastavení displeje z příkazové řádky nebo pomocí dávkových příkazů. Další novinkou je změna standardního vyhledávače z DuckDuckGo na Yahoo. Tato distribuce je totiž částečně financována z provizí od vyhledávačů a Yahoo nabídl lepší podmínky.

Byl pro vás článek přínosný?