Hlavní navigace

Microsoft apeluje na vývojáře, aby mysleli na duální displeje

27. 1. 2020

Sdílet

 Autor: Microsoft
Na trhu se letos objeví další zařízení s duálními displeji. Microsoft apeluje na vývojáře, aby jim začali přizpůsobovat své aplikace.

Microsoft v nejbližších týdnech začne oslovovat vývojáře, aby při vývoji aplikací mysleli na jejich uplatnění na duálních displejích. Takový slibuje mít například androidový telefon Surface Duo i notebook Surface Neo s operačním systémem Windows 10X. Obě zařízení by měla jít do prodeje v posledním kvartále letošního roku.

Microsoft tak vývojářům v rámci Insider buildů poskytne předběžný přístup k vývojářské sadě Windows SDK. Konkrétně 11. února bude k dispozici Microsoft Emulator, HyperV vývojářská platforma umožňující vývojářům portování UWP a Win32 aplikací na Windows 10X. S Emulatorem a přidruženými API budou moct aplikace přizpůsobit pantu rozdělujícímu dva displeje i začít přemýšlet nad tím, jak aplikace upraví, aby pasovaly na dvě obrazovky. Ty lze vnímat jako dvě rovnocenné stránky jedné knihy či jednu jako hlavní, druhou jako vedlejší, například s poznámkovým aparátem. Microsoft vývojáře zároveň žádá, aby začali uvažovat nad duálním rozvržením aplikací v prohlížeči Microsoft Edge, k čemuž jim poskytne CSS primitiva a JavaScript API.

příloha_ovladnete_sva_data

Běžní uživatelé si mezitím mohou udělat lepší představu o tom, jak Microsoft duální displej hodlá pojmout. Buď coby dvě separátní obrazovky, nebo jednu velkou roztaženou na obě části displeje.

„Defaultně budou aplikace zabírat jen jednu obrazovku, uživatelé ji však budou moct roztáhnout na oba displeje, ať už na výšku, nebo na šířku,“ uvádí firma.

Byl pro vás článek přínosný?