Hlavní navigace

Microsoft odebírá z Windows 10 některé dříve představené novinky

2. 11. 2020

Sdílet

 Autor: Sharp
Odstranění některých funkcí z nejnovějšího buildu Windows 10 vede ke spekulacím o budoucnosti jarní aktualizace 21H1.

Říjnovou aktualizaci Windows 10 už jsme si před pár dny představili, ovšem co v Microsoftu chystají dál? Nový Insider build, v němž chybí některé dříve představené funkce, vzbuzuje otázky. Microsoft ve čtvrtek v Dev kanálu zveřejnil Insider Preview Build 20246, s obvyklým upozorněním, že ne vše, co obsahuje, se objeví v konečné podobě aktualizace.

Je tedy možné, že odstranění některých dříve testovaných novinek, je zkrátka jakousi očistou, či uvědoměním si, že vlastně do budoucna nejsou životaschopné. To Microsoft nekonkretizuje.

Mezi chybějícími prvky jsou například nový emoji panel, který Microsoft představil v září, dotyková klávesnice připomínající tu vyvíjenou pro Windows 10X anebo nové rozhraní pro zápis pomocí hlasu. K tomu Microsoft oznámil, že ještě předělává podobu aplikace Kalendář, kterou už v novém představil také dříve. Jednu přidanou novinku ale aktuální build přece jen obsahuje – automatickou instalaci linuxové distribuce z příkazového řádku.

příloha_ovladnete_sva_data

V rámci komunity se však začíná spekulovat, že odstranění uvedených prvků může značit záměr Microsoftu zcela přeskočit aktualizaci Windows 10 21H1 nebo ji pojmout jako minor, tedy v ohledu nových funkcí tu méně zásadní, obdobně jako byla ta nedávná říjnová, a s větší (major) přijít až na podzim.

Stále v očekávání je také systém Windows 10X, původně zamýšlený coby verze pro zařízení s duálním displejem, později určený pro běžná jednodisplejová zařízení, snad jako možná alternativa k odlehčenému režimu S. Oficiální časový plán Windows 10X zatím nemají, spekuluje se však, že k vyzkoušení by mohl být už na konci letošního roku.

Byl pro vás článek přínosný?