Hlavní navigace

Microsoft přidává business inteligenci do Office 365

11. 7. 2013

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Business inteligence v Office 365 dokáže získat data z veřejných zdrojů, analyzovat je a zobrazit výsledky.

Společnost Microsoft přidá do své hostované služby Office 365 skupinu nástrojů BI (business inteligence), včetně některých funkcí, které dosud nejsou k dispozici v samostatných softwarových produktech Microsoftu. Oficiálně bude tato služba uvedena tento týden na konferenci Worldwide Partner Conference (WPC) pořádané v Houstonu.

Podle Erona Kellyho, hlavního manažera zodpovědného za produkt marketing SQL serveru, „Power BI for Office 365 propojilo všechna naše řešení BI a nabízí je jako službu.“ Jde o jistou formu „samoobslužného BI“ – kdy sbírat a analyzovat data může koncový uživatel, který je nejblíže k dané obchodní příležitosti.

Office 365 již nějaké možnosti BI nabízel, ve své online edici Excelu obsahuje nástroje Power View a Power Pivot. S touto službou uživatel získá kompletační stránku poskytovanou server SharePoint, spolu s katalogem zdrojů dat a sady analytických nástrojů. Excel potom slouží jako startovací místo analýzy. Microsoft dále slibuje i mobilní aplikaci Power BI, pro platformy Windows 8 a iOS.

Zdroje dat, nastavované administrátorem, mohou pocházet zevnitř organizace uživatele, nebo z veřejných datových zdrojů, jako jsou například tabulky Wikipedie. Uživatel může nahrát jeden či více zdrojů do online tabulky Excelu a analyzovat je pomocí řada nových nástrojů.

Jeden z nich, nazvaný Power Query (dříve známý jako Data Explorer) umožňuje uživateli například vytvořit tabulku z Twitteru a rozdělit zprávy, data, lokace a uživatele do jednotlivých sloupečků. Další nástroj, Power Map (v betaverzi byl distribuován jako plugin pro Excel 2013 nazvaný GeoFlow), zobrazuje data s geografickými daty na mapě, generované pomocí Bing Maps. V případě uvedeného příkladu služby Twitter může vizualizovat kolik zpráv Twitter pocházelo z kterého města.

Jakmile uživatel dokončí analýzu, může být umístěna nazpět do katalogu dat organizace a sdílená s ostatními. Reporty mohou být nástrojem Power View ukládány do formátu Sliverlight nebo HTML5. PowerBi bude také nabízet možnost dotazů v přirozeném jazyku, to znamená, že uživatelé budou moci při vyhledávání například zadat dotaz ve formě „Jaký zisk přinesl produkt X v minulém roce?“ a PowerBI vygeneruje příslušný graf. Tato možnost by měla být přivítána především uživateli, kteří nezvládají syntaxi dotazů SQL.

Detaily cenových hladin zatím nebyly uveřejněny, ale půjde o měsíční zpoplatnění podle počtu uživatelů. Stanoveno také nebylo datum oficiálního spuštění.

Byl pro vás článek přínosný?